Belföld

A teljes jobboldal szavazata kell a kettős állampolgársághoz

Legalább kétmillió magyar szavazót – szinte a teljes jobboldali szavazótábort – kell meggyőznie a Magyarok Világszövetségének ahhoz, hogy sikerre vigye a kettős állampolgárságról szóló népszavazást.

Összegyűlt az a 200 ezres aláírás-mennyiség, amely ahhoz szükséges, hogy a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) ügydöntő népszavazást irathasson ki Magyarországon a kettős állampolgárságról. Amennyiben az akció sikerrel jár, a budapesti parlamentnek kötelező módon törvényt kell alkotnia a kérdésről.

A választóknak a következő kérdésről kell igennel vagy nemmel dönteniük:

Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi. LXII. tv. 19.§ szerinti Magyar igazolvánnyal vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?

Az ügydöntő népszavazás akkor is érvényes, ha azon a 8 millió 46 ezer magyar választópolgár közül a többség, vagyis a fele plusz egy személy nem jelenik meg. Ellenben ilyen esetben akkor lehet sikeres a népszavazási kezdeményezés, ha az igen válaszok aránya meghaladja a választók számának egynegyedét.

Vagyis, az OVB adataira alapozva kiderül, az MVSZ-nek 2 millió 11 ezer igenre volna szüksége: vagyis a kezdeményezést támogatóknál kilencszer nagyobb tömeget kéne az Újra együtt! jelszóval meggyőzni arról, hogy hasznos “magyar állampolgárságot adni minden magyarnak”.

Valószínűleg átköltözne az erdélyi magyarok közel 20 százaléka ha megkapná a magyar állampolgárságot – derül ki a Etnikumközi Viszonyok Kutatóközpontja (CCRIT) tavaly október közepi felméréséből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik