Belföld

Szociális megszorítások Németországban

Németországban megállapodás született az elmúlt hatvan év legnagyobb szociális megszorító csomagjáról, mely körülbelül 3-3,5 millió embert fog érinteni - írja a Népszabadság.

A kormány és az ellenzék megegyezett Németország háború utáni történetének legnagyobb szociális megszorító csomagjáról. A munkanélküli segély és a szociális segély összevonása becslések szerint 3-3,5 millió embert fog hátrányosan érinteni.

A német tartós munkanélküliek közül sokan életformává tették a különféle segélyek összegyűjtését. Így egy négytagú család akár 1000-1200 eurót is össze tudott szedni különféle szociális jutattatásokból. Januártól már a részmunkaidőt és a képzettségéhez képest alacsonyabb besorolású munkát is vállalnia kell a dolgozónak, különben elesik segélye egy részétől. A kormány cserébe azt az ígéretet tette, miszerint javítja a munkaerő-közvetítés hatékonyságát.

A törvénytervezetet sok tényező hátráltatja. Szakértők egyenesen káoszt jövendőlnek a hivatalokban. Az SDP kisebbik része pedig megpróbálja halogatni a törvény, félve szociáldemokrata szavazóik elvesztésétől.

A szociálliberális Süddeutsche Zeitung már élesen bírálta a megállapodást – ezzel az SDP éppen azokat a vívmányokat szünteti meg, amikért korábban, a hatvanas-hetvenes években maga is küzdött. A munkanélküli-járadékot éveken keresztül fizető tisztességes állampolgárokat, amint elvesztik az állásukat a segélyből élőkhöz sorolja – írja a müncheni lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik