Belföld

A liberális frakciónak nem tetszik Barroso

Az Európai Parlament (EP) liberálisainak fenntartásai vannak az Európai Bizottság élére jelölt portugál miniszterelnökkel szemben - közölte Szent-Iványi István szabad demokrata EP-képviselő csütörtökön Budapesten.

A liberális frakció, bár végleges álláspontot még nem alakított ki, fenntartásokat fogalmazott meg José Manuel Durao Barroso jelölésével kapcsolatban – számolt be a képviselőcsoport vezetőségi értekezletén történtekről a politikus sajtótájékoztatón.

A liberális frakció fenntartásai egyfelől a jelölés módjára vonatkoznak, hiszen a kiválasztás előtt az európai parlamenti frakciókkal nem volt érdemi egyeztetés – mondta Szent-Iványi István.

Másrészt bár José Manuel Durao Barroso sikeres miniszterelnök, európai ügyekben való jártasságát többen kétségbe vonják – tette hozzá.

A liberális frakció vezetőségi értekezletén jóváhagyták egy új centrista frakció létrehozását, amely valószínűleg a Liberálisok és Demokraták Európáért nevet viseli majd – mondta a magyar EP-képviselő.

Az új frakciót döntően liberálisok alkotják majd. Hozzájuk csatlakozik majd a Francois Bayrou vezette francia “középjobboldali” párt, az UDF és a Romano Prodi vezette olasz Olajfa Koalíció. Csatlakozási szándékát jelezte az ír kormánypárt négy és az olasz radikális párt két képviselője – közölte.

Ez azt jelenti, a liberálisok megerősödnek az Európai Parlamentben – tette hozzá. Az új frakció alakuló ülését várhatóan július 13-án tartják, az angliai Bath-ban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik