Belföld

Javult a lakosság gazdasági közérzete

A háztartások gazdasági közérzete az elmúlt három hónapban javult, de továbbra is túlsúlyban vannak a pesszimisták - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint a családok hattizede közepesnek értékeli anyagi helyzetét, de továbbra is többen vannak azok, akik az átlagosnál rosszabbnak tartják a körülményeiket, mint akik jobbnak ítélik azt.

A felmérés szerint az értékelések átlaga a százfokú skálán 47 pont, ami valamivel kedvezőbb az elmúlt években mért értékeknél.

Az utóbbi 12 hónapban bekövetkezett változások megítélése valamelyest javult, bár még mindig a negatív vélemények vannak túlsúlyban. A háztartások 43 százaléka érzi úgy, hogy anyagi helyzete romlott, és 14 százalékuk azt, hogy többé-kevésbé javult. A jövőre vonatkozó várakozások enyhén pesszimisták, de jobbak, mint az előző háromnegyed évben voltak. A megkérdezettek 24 százaléka helyzete javulásában bízik, s 29 százalékuk tart körülményeinek romlásától – áll a közleményben.

Az Ecostat megállapítja azt is, hogy csökkent a folyamatosan romló helyzetű háztartások aránya. Ezek a családok jelenleg a háztartások 20 százalékát teszik ki, szemben az elmúlt háromnegyed évet jellemző 30 százalékos aránnyal. Egyidejűleg 6 százalékról 10 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik háztartásuk anyagi helyzetében az eddigi stagnálás után javulásra számítanak. A háztartások 14 százaléka jónak ítéli helyzetét.

A felmérés alapján a családok hattizede minősíti anyagi körülményeit közepesnek, egynegyede rossznak, s további 4 százalékuk nagyon rossznak. A válaszok megoszlása az Ecostat szerint az elmúlt évben alig változott: továbbra is jellemző, hogy átlagosan a háztartások valamivel közepes alattinak minősítik anyagi helyzetüket.

A felmérés szerint a lakosság 43 százaléka nem érez változást háztartása pénzügyi helyzetében az egy évvel korábbi állapothoz képest. A megkérdezettek 14 százaléka számolt be helyzetének javulásáról. A válaszolók négytizedének az a véleménye, hogy anyagi helyzete romlott, közülük 11 százalék jelentős mértékű lecsúszásról számolt be.

Az Ecostat kimutatása alapján pozitívabb várakozásokkal tekintenek a családok a jövő felé, mint ahogy az elmúlt évüket látták. A vélekedések százfokú skálán 46 pontos átlagértéket mutatnak, ami hat ponttal magasabb az elmúlt háromnegyed évben mért értékeknél. A háztartások egynegyede optimistább, 22 százalékuk kis mértékű, 2 százalékuk jelentős mértékű javulást vár háztartása pénzügyi helyzetében. Stabilitásra a kérdezettek háromtizede számít, miközben a bizonytalanok aránya eléri a 16 százalékot.

A kérdezettek háromtizede tart attól, hogy a következő egy évben romlik háztartása pénzügyi helyzete: közülük 11 százalék jelentős mértékű, 18 százalék mérsékelt romlástól tart – áll a közleményben.

Az Ecostat szerint míg az elmúlt évben kapott válaszokból arra lehetett következtetni, hogy a közvélemény szerint az ország gazdasági helyzete lényegesen romlott, addig a legutolsó felmérés eredményében a válaszok már kevésbé negatív vélekedést tükröznek.

A jövőt illetően a válaszolók 36 százaléka optimista, közülük 33 százalék kisebb mértékű javulást prognosztizál.

Ezzel szemben a háztartások 39 százaléka látja úgy, rosszabb helyzetben lesz az ország gazdasága 2005. júniusában, mint most.

Az Ecostat felmérése szerint jelenleg a lakosság hattizede számít arra, hogy a következő 12 hónapban nagyobb mértékű lesz a pénzromlás, mint az elmúlt évben, szemben a három hónapja mért négyötöddel. A családok 20 százaléka az elmúlt évinél sokkal nagyobb mértékű inflációra számít, míg 41 százalékuk csak valamivel nagyobb drágulást feltételez. A háztartások egyötöde véli úgy, hogy nem sikerül csökkenteni a fogyasztói árak növekedésének ütemét, de nem is fog nőni az infláció. Alacsonyabb mértékű áremelkedésre mindössze 13 százalékuk gondol, ők is csak enyhe javulásban reménykednek.

Az felmérés kimutatta azt is, hogy az elmúlt hónapokban a gazdasági helyzettel kapcsolatos vélemények javulásával párhuzamosan, nőtt a tervezett kiadások száma is. A háztartások átlagosan 2,5 százalékkal nagyobb kiadással számolnak ebben az évben, mint tavaly. A háztartások egynegyedéről mondható el, hogy egyáltalán nem tervez nagyobb kiadást. 13 százalékuk egy jelentős kiadást említett, 20 százalékuk kettőt, 13 százalékuk hármat – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik