Belföld

Burkolt megszorításokat eszközölt a PM?

A minisztériumok által az elmúlt években el nem költött összegeket ezentúl csak a pénzügyminiszter jóváhagyásával lehet felhasználni - jelentette be a kormány szerdai döntését Gál J. Zoltán a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón.

A maradványpénzek felhasználásáról szóló új eljárási rend létrehozásáról a takarékos gazdálkodás érdekében hozott döntést a kormány – hangsúlyozta a kormányszóvivő, hozzátéve: százmilliárdos nagyságrendű összegről van szó.

Piaci vélekedések szerint a maradványösszegek feletti felügyelettel valójában burkolt megszorítást hajtott végre a Pénzügyminisztérium. A 106 milliárd forintos nagyságrendű összeget a minisztériumoknak a megelőző években már megítélt, de még ki nem fizetett összegek, és a pályázatokon elnyert pénzek adják össze.

Bár a kormányzat többször is hangsúlyozta, hogy a jelentősen megugrott első féléves államháztartási hiány ellenére tartható lesz a 4,6 százalékos év végi deficitterv, ám a piac szerint éppen egy százmilliárd forint mértékű újabb megszorítás szükséges a megvalósításához. A forint szerda délutáni felértékelődéséből is kitűnt, hogy a befektetők pozitív, megszorító-lépésként értékelték a maradványösszegek felügyeletéről szóló híreket.

Gál J. Zoltán elmondta, a kormány megvitatta a zárszámadásról szóló törvénytervezetet is: az államháztartás hiánya 2003-ban eredményszemléletben, önkormányzatok nélkül a bruttó hazai termék 5,8 százaléka lett. Hozzátette: az önkormányzatoknál a vártnál nagyobb kiadási többlet keletkezett, ez GDP-arányosan eléri a 0,2 százalékot. A pénzforgalmi hiány 5,9 százalékra mérséklődött. A kormányzati szektor adóssága GDP-arányosan 59,1 százalék volt.

A kormányszóvivő elmondta azt is, hogy a kormány elfogadta második féléves munkatervét, amelyben 245 előterjesztés szerepel – jelentette be a kormányszóvivő. A kormány a második fél évben folytatja a programjában foglaltak megvalósítását. Így kiemelt figyelmet fordít majd az infrastruktúra, az oktatás, a szakképzés és az egészségügy fejlesztésére – mondta Gál J. Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik