Belföld

400 millió forintot ad a kormány a viharkárokra

A kormány támogatja a júniusi rendkívüli időjárásban megrongálódott lakóingatlanok tulajdonosait - ismertette a kabinet szerdai döntését a belügyminiszter a kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány a helyi önkormányzatokon keresztül ad támogatást azoknak, akiknek a lakóingatlana júniusban a rendkívüli időjárás miatt megrongálódott – mondta Lamperth Mónika. A károkat a tulajdonosok július 31-ig jelenthetik be az önkormányzatoknak. Az összesen 400 millió forint támogatásban azok az önkormányzatok részesülhetnek, amelyek esetében a rendkívüli időjárás a település területének legalább felét sújtotta, illetve azok az ingatlanok, amelyek építési engedéllyel rendelkeznek, lakás céljára szolgálnak és a vihar idején is lakottak voltak. A Fidesz szerint a kormány csak fél szívvel támogatja az önkormányzatokat, ezt jelzi, hogy nem kompenzálják teljes körűen a júniusban természeti kárt szenvedett helyhatóságokat.

A kormány a helyi önkormányzatokon keresztül ad támogatást azoknak, akiknek a lakóingatlana júniusban a rendkívüli időjárás miatt megrongálódott – mondta Lamperth Mónika.

A becslések és felmérések alapján az önkormányzati tulajdonú építményekben (…) csaknem 485 millió forint kár keletkezett” – mondta. Közölte, a területfejlesztési tanácsok a megyei vis maior keretekből 302 millió forinttal tudnak hozzájárulni ennek a kárnak az enyhítéséhez, a fennmaradó 183 millió forintot a belügyi tárca központi vis maior tartalékából fedezik..

A Fidesz szerint a kormány csak fél szívvel támogatja az önkormányzatokat, ezt jelzi, hogy nem kompenzálják teljes körűen a júniusban természeti kárt szenvedett helyhatóságokat – közölte Halász János szerdán az MTI-vel. Halász János hangsúlyozta: az önkormányzatoknak meg kell adni a teljes támogatást. Hozzátette, elfogadhatatlan, hogy a kormány különbséget tesz önkormányzatok között, amikor a kár mértékétől teszi függővé a segítséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik