Belföld

Unatkoznak a nép ügyvédei

Alig-alig keresték az utóbbi hónapokban az áprilisban indított nép ügyvédje szolgáltatást. Az alacsony érdeklődés oka vélhetően az, hogy a rászorulók nem is tudnak a 300 fős önkéntes segítői szolgálatról - írja a Magyar Hírlap.

Az igazságügyi tárca 2000 regisztrált ügyfélre hivatkozva sikerként értékelte a programot, a Magyar Hírlap által megkérdezett önkéntesek azonban valamennyien meglepő érdektelenségről számoltak be.

A lap szerint az ötlet jónak tűnt, de a megvalósításba hiba csúszott. A megkérdezettek szerint az embereknek fogalmuk sincs a program létezéséről, a program híre épp a rászorultakhoz nem jutott el.

A rászorultság meghatározása szintén problémát vet fel, ugyanis a megkérdezett ügyvédek szerinzt ebbe a körbe nagyon kevesen férnek bele. Ingyenes segítség csak a nyugdíjminimum alatt élőknek (23 000 forint), a rendszeres szociális segélyben részesülők, a közgyógyellátásra jogosultak, illetve a hajléktalanoknak jár. A minimálbér alatt élőknek az állam megelőlegezi a jogi segítség díját, de egy éven belül vissza kell fizetniük az amúgy igen alacsony honoráriumot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik