Belföld

A termelői árak 5,4 százalékkal nőttek

A termelői árak 12 havi árnövekedési üteme 5,4 százalékot tett ki, a növekedés megegyezett a januárban mért 12 havi árváltozás mértékével. Ezen belül a belföldi értékesítési árak 10,1 százalékkal, a forintban mért exporté pedig 1,8%-kal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Az ipari termelői árak májusban 0,3 százalékkal haladták meg az áprilisi árszintet. A belföldi értékesítések havi árnövekedése 1,1 százalékot tett ki, ami a januári 1,9 százalékos havi rátát követő ez évi második legmagasabb érték. A forintban mért exportértékesítések havi árai ugyanakkor a forint májusi gyengülése ellenére átlagosan 0,3 százalékkal maradtak el az előző hónaphoz mérten.

A belföldi értékesítések májusi áralakulását a feldolgozóipari ágazatok átlag feletti árnövekedése határozta meg, ezen belül is a kőolaj világpiaci áremelkedésekkel összefüggésben, a kőolaj-feldolgozás kiugróan magas havi 8 százalékot mutató árnövekedése. Ugyancsak jelentős mértékű, 6 százalékos havi áremelkedést regisztráltunk a kohászati termékeket előállító fémalapanyag és fémfeldolgozási termékek gyártásában, ahol a növekvő ártrend április óta megfigyelhető.

Más feldolgozóipari ágazatokban mérsékelt 0,1–0,5% közötti árnövekedés volt (élelmiszer, ital, dohány; bőrtermék, lábbeli; gumi-, műanyag termék; az építőanyagokat reprezentáló nemfém ásványi termékek gyártása; gép, berendezés gyártása, valamint a döntően bútorgyártást jelentő máshová nem sorolt feldolgozóipar). Az ágazatokon belül azonban jelentős szakágazati ármozgások voltak. Így pl. az élelmiszer-ipari ágazatokban 10,6%-kal emelkedett a cukorgyártás szakágazat árszintje az Eu-csatlakozást követő kötelezően előírt termelői minimálár érvényesítése miatt, ugyanakkor a korábbi hónapok tartós árnövekedését követően az import letörte a malomipari termékek árszintjét

Ajánlott videó

Olvasói sztorik