Belföld

Tanácsadó cégek – karrierszorító

A négy nagy multinacionális tanácsadó cég fiatal alkalmazottai szinte mind szinglik. Hétvégén is dolgoznak, magánéletre nem marad idő. A feszített munkatempó és a stressz az egészségüket is kikezdi.

Sok fiatal közgazdász és jogász hagyta el még a harmincadik életéve előtt a nagy tanácsadó cégeket. Úgy érezték, ha nem szállnak ki, hamarosan teljesen tönkremegy az egészségük és az életük.

A friss diplomás jogászok és közgazdászok közül sokan úgy döntenek, megpróbálnak a karrierjük elején az érdekes szakmai tapasztalatokkal és kiszámítható, nemzetközi munkát is magában foglaló pályafutással kecsegtető vállalatoknál elhelyezkedni. A négy nagy tanácsadónak („Big Four”) azonban hátrányai is vannak: napi 10-12 órás és hétvégi munka, stresszes munkahelyi környezet.






Legalább keresnek

A szakvizsgájuk előtt álló ügyvédeknek a fizetésért is megéri a nagy tanácsadó cégeket választaniuk. Bár ott sem keresnek egetrengetően sokat, de a háromszorosát is megkapják annak az összegnek, amit egy jól menő ügyvéd irodájában, ahol egyes esetekben az ügyvédbojtárnak még fizetnie is kell a szakmai gyakorlatért. Jelöltként mindenhol sokat kell dolgozniuk, de ezt a nagy tanácsadóknál legalább érdekes feladatokért és viszonylag magas fizetésért teszik. A közgazdászok esetében már más a helyzet, ők feltehetően máshol is el tudnának helyezkeni hasonló kezdőfizetésért. A könyvvizsgálói címre pályázóknak azonban valahol ki kell tölteniük tanulóéveiket.


Komoly munka



A karriertanácsadók általában az értékes szakmai tapasztalatokra hivatkozva ajánlják a multikat a kis cégekkel szemben. Az alkalmazottak különösebben nagy felelősség nélkül érdekes és komplex feladatokat oldhatnak meg a könyvvizsgáló és adó-, illetve pénzügyi tanácsadó cégeknél. Különösen igaz ez a jogászok esetében, akik kis ügyvédi irodáknál gyakran érdektelen és egyszerű feladatokat kapnak.

A több évtizedes múltra visszatekintő nagy tanácsadó cégeknél ráadásul a friss diplomások egy nagyon jól működő szervezetbe csöppennek: kiváló az infrastruktúra, kellemes a munkahelyi környezet, három-négy emberre jut egy titkárnő. „Miután felvettek meglepetésemre rögtön kaptam egy céges laptopot – mesélte az egyik nagy tanácsadónál dolgozó alkalmazott. – Az elején teljesen feldobódtam tőle, aztán rájöttem, hogy ez csak a munkahelyem határainak a kitolására szolgál. A céges laptoppal otthon is elvégezhetem a munkámat.”

A kapcsolatépítés terén szintén komoly lehetőségeket jelentenek a nagyok. Ügyfeleik szinte kizárólag külföldi nagyvállalatok, amelyekkel a projektteam tagjaként a legalacsonyabb beosztásban lévők is kapcsolatban állnak. Nem beszélve arról, hogy egy-egy megbízáson akár több tanácsadó is együtt dolgozik, ezek alkalmazottai szintén megismerik egymást. S bár a munkaszerződésük tiltja, hogy az ügyfeleiknél egy bizonyos időn belül elhelyezkedjenek, hosszú távon mindenképpen kamatozhatnak a megszerzett kapcsolatok.



Tanácsadó cégek – karrierszorító 9


Feláldozzák a magánéletüket



A rövid határidőre elvállalt munkák általában óriási időnyomást helyeznek az alkalmazottakra. A könyvvizsgálói részlegen dolgozók az évzárás előtti egy-két hónapban szinte éjszakába nyúlóan dolgoznak minden nap. „De az átlagos munkanap is reggel kilenctől este nyolcig tart. Általában az egy óra ebédszünet is csak a számítógép előtt bekapott szendvicsre korlátozódik – meséli a mindennapjairól egy alkalmazott. – A hétvégék sem szabadok, egy hónapban legalább egyszer akkor is dolgozunk, de előfordult már az is, hogy zsinórban végigdolgoztam öt hétvégét.”

A fokozott munkatempó egyenes következménye, hogy a nagy tanácsadók alkalmazottai körül szinte mindenki egyedül él. Munkájuk mellett nincs idejük párkapcsolatra, hazamennek, és bezuhannak az ágyukba. De nemcsak ezt sínyli meg a magánéletük: a barátaikra is kevés idejük marad, szépen lassan elhalnak a kapcsolatok. A karrierjüket megalapozó nők helyzete különösen nehéz. Még családalapítás előtt állóként értékes munkatapasztalatokat akarnak szerezni, az évek azonban múlnak, és idejük sincs férfit keresni.

Az elvégezhetetlenül nagy munka fokozza a munkahelyi stresszt is. „Főnököm folyamatosan a nyakamra jár és sürget. Néha elviselhetetlen” – mondja egy másik alkalmazott. Mindezek miatt a legtöbb alkalmazott rendszeresen szed valamilyen egészségjavító szert: a vitaminokon túl néhányan eljutnak a nyugtatókig vagy a teljesítményfokozókig is.





Túlzott specializáció

A karriertanácsadók szerint a multinacionális cégeknél végzett munka egyik legnagyobb hátránya a túlzott specializáció. Az alkalmazottakat a nagy tanácsadóknál is csoportokba osztják, aminek megfelelően kapnak bizonyos típusú feladatokat. Ezen a területen nagy tudásra tesznek szert, míg máshoz csak kevéssé fognak érteni.

Ördögi kör

A nagy tanácsadó cégek egyik nagy előnye a kiszámítható karrierút. Az eltöltött éveknek és a tapasztalatoknak megfelelően lépkednek felfelé az alkalmazottak a ranglétrán. A gördülékenyen működő, tervszerű szervezetben azonban mindenki helyettesíthető. „Ezt gyakran hangsúlyozzák is főnökeink, ami folyamatos bizonytalanságérzetet tart fenn” – emelte ki az egyik alkalmazott.

Ráadásul a ranglétra egyes fokain zömével fiatal emberek tolonganak. A négy évvel ezelőtti forgalomhoz viszonyítva 60-70 százalékra esett vissza a nagy tanácsadó cégek megbízásainak száma, ezért jelenleg remény sincs arra, hogy a magasabb pozíciók számát bővítik. Az alulra szorultak viszont évekig várhatnak, mire feljebb léphetnek, mert főnökeik fiatalok, és csak akkor szabadul fel a helyük, ha távoznak a cégtől.

A nagy tanácsadó cégeknél dolgozó jogászok ördögi körbe is kerülnek: az érdekes kihívó feladatok után, keveseknek fűlik a foguk otthagyni a munkahelyüket egy kisebb irodáért. Önállósodni viszont nagyon nehéz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik