Belföld

A spanyol kormány hadüzenete a családon belüli erőszaknak

A spanyolok többsége támogatja a kormány új törvénytervezetét, amely a nők elleni, családon belüli erőszak megfékezését szolgálja. Spanyolországban az idén már 34 nő vesztette életét férje vagy élettársa agresszivitása miatt.

A spanyolok 54 százaléka támogatja a családi viszonyokba nagyobb szigorral beavatkozó új jogszabályt, amelyet viszont a spanyol Alkotmánybíróság alkotmányellenesnenk tart.

A felmérés eredményét azt követően hozták nyilvánosságra, hogy vasárnap fejszével támadt tolókocsiban élő 74 éves feleségére egy észak-spanyolországi kis faluban, Benicoletben egy férfi. A férj szabályosan lemészárolta feleségét, majd önként feladta magát a helybeli rendőrségen, ám mire a mentősök a tett helyszínére értek, az áldozat már nem élt.

A férfiakat se bántsák

A nemrég hatalomra került szocialista kormány a családon belüli erőszak felszámolását prioritásnak tekinti. A szocialisták törvénytervezetét mindazonáltal élesen bírálta az Alkotmánybíróság, kifogásolva a tervezet diszkriminatív jellegét: a szabályozás a nők javát szolgálná, figyelmen kívül hagyja viszont a családon belüli erőszak többi potenciális áldozatait – a gyermekeket, a férfiakat, az időseket.


A törvény a társadalmi probléma számára speciális jogi keretet teremtene, szigorítaná az elkövetőkkel szembeni büntető intézkedéseket, szorosabbá tenné a rendőrség és bíróság közötti együttműködést, s preventív jellegű nevelési programot indítana az iskolákban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik