Belföld

Érvényes a 4-es metró környezetvédelmi engedélye

A Fővárosi Bíróság (FB) kedden elutasította a 4-es metró környezetvédelmi engedélyének megsemmisítésére irányuló civil keresetet, mert úgy találta, hogy a közigazgatási határozat megfelel a jogszabályoknak.

A jogerős ítélet indoklása szerint a környezetvédelmi hatóság az engedély megadásakor további vizsgálatokat írt elő, amelyek révén elkerülhetők azok a környezeti ártalmak, veszélyek, amelyek miatt a felperesek, az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek és Képviselőinek Érdekvédelmi Egyesülete, valamint a Társasházak Lakóközösségeinek Érdekvédelmi Szervezete közigazgatási pert indítottak. Demszky Gábor főpolgármester a jogállamiság és a józan ész győzelmének nevezte a döntést.

“A bíróság a következőket állapította meg: a felperes keresetét azért nem találta megalapozottnak, mert a közigazgatási határozatok megfelelnek a jogszabályoknak. Az alperesi hatóság úgy adta meg az engedélyt, hogy részletesen előírta a feltételeket, és a további vizsgálatokat, amelyeket még el kell végezni” – olvasta fel az ítéletet Miskolczy Ambrusné bíró. A bíróság szerint “elképzelhető, hogy feltáratlanságok vannak”, de ezekre a kivitelezés előtt az előírt vizsgálatok még fényt deríthetnek. A bírónő közölte, két körben lehet még vizsgálódni: a talajsüllyedés és a rezgésvédelem területén.

Az ítélet indoklása tartalmazza azt is, hogy a hatóság nagyon sok szakmai vélemény beszerzése után hozta meg a döntését. A bíró az ítélethozatalkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a felpereseknek további jogi lehetőségeik vannak, ha a későbbi eljárások során jogszabálysértést észlelnének.

Az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek és Képviselőinek Érdekvédelmi Egyesülete (ETKE) januárban kezdeményezte a 4-es metró terveinek felülvizsgálatát. A két civil szervezet célja, hogy a tervezetnél mélyebben fúrják a metró alagútját. Az ülést követően a felperes Ignécz Tibor, az Erzsébetvárosi Társasházak Közösségeinek és Képviselőinek Érdekvédelmi Egyesülete nevében újságíróknak azt mondta: megvizsgálják az ítélet írásos indoklását, és ezt követően döntenek arról, tesznek-e további jogi lépéseket.

Demszky Gábor főpolgármester a jogállamiság és a józan ész győzelmének nevezte, hogy a Fővárosi Bíróság elutasította a környezetvédelmi engedély megsemmisítésére irányuló keresetet. A döntés a budapestiek és a magyar választók többségének akaratát is tükrözi – jelentette ki a Főpolgármesteri Hivatalban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. Szerinte a Fővárosi Bíróság közel kétmillió budapesti és mintegy egymillió bejáró és átutazó vidéki polgár érdekei mellett döntött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik