Belföld

Portugália-Hollandia 2:1: Figót nem lehetett tartani…

Portugália végig kézben tartva mérkőzést, megérdemelten verte meg a kissé indiszponáltan játszó Hollandiát. Bár a holland reményeket még visszahozta egy öngól, de a második találatra már nem jutott elég energia. A portugál labdarúgás fennállása legnagyobb eredményét érte el.


Európa-bajnokság, elődöntő

Portugália-Hollandia

Lisszabon, Jose Alvalade stadion.

Játékvezető: Frisk (svéd)

A portugálok szemmel láthatóan önbizalommal telten léptek pályára, hiszen az első percben nekiugrottak ellenfelüknek, akik ellenfelükkel ellentétben kissé megszeppent gárda benyomását keltették. Figo mindkét szélen feltűnt, Ronaldo kétszer még lemaradt a beadásairól, harmadjára már nem hibázott, megszületett a megérdemelt hazai vezetés. A gól egy pár percre felrázta a hollandokat, és elsősorban Davids balszélen vezetett akcióinak révén hamar egyenlíthettek volna. A helyzetek kimaradása után visszaállt a korábban megszokott rend, vagyis a luzitánok támadtak, az Oranje pedig bágyadtan védekezett. Pauleta kétszer is kihagyta a kihagyhatatlant, ami majdnem megbosszulta magát a végén, mivel Maniche elképesztő góljára Andrandte hamar “válaszolt”, amitől vérszemet kapott a csüggedni látszó Advocaat-legénység. Azonban Hollandiában nem volt ma este átütő erő, a balszélsőt játszó, és a helyét nem igazán találó Makaay, valamint a védők szorításában egyedül vergődő van Nistelrooy nem tudott hozzátenni annyit a csapat játékához, ami döntőt ért volna. A végén még Maniche és Deco is elpuskázott egy száz százalékos ziccert, így nem változott a végeredmény, és kezdetét veheti a vélhetőleg hajnalig tartó Lisszaboni fiesta.
Advocaat pedig repülhet haza, ha haza mer menni egyáltalán…

Összeállítások:

Portugália:
Ricardo –
Miguel, Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente –
Costinha, Maniche (Fernando Couto 87.perc), Deco –
Cristiano Ronaldo (Petit 68.perc), Pauleta (Nuno Gomes 75.perc), Luis Figo

Hollandia:
van der Sar –
Reiziger, Bouma (Van der Vaart 56.perc), Stam, van Bronckhorst –
Seedorf, Davids, Cocu –
Overmars (Makaay,46.perc), Robben (van Hooijdonk, 81.perc)-
van Nistelrooy

Sárga lap: Ronaldo (26.perc, túlzott gólörömért) Overmars (39.perc, reklamálásért), Nuno Valente (43.perc, hátulról belecsúszott Seedorfba), Figo (89.perc, nem hagyta elvégezni a szabadrúgást)

Gólszerzők: Ronaldo (26.perc). Maniche (58.perc), Jorge Andrade (63.perc), Robben (71.perc, műesésért)


94.perc: Figo keresztlabdája teljesen üresen találta a tizenhatoson Decot, aki még dekázott egy párat, amjd pár lépés után van der Saarba lőtt. Nem sokkal ezután Frisk lefújja a mérkőzést, Portugália a döntőben!

92.perc: Pieter van Hooijdonk 17 méterről elvégzett szabadrúgása levágódott a sorfalról.Teljesen beszorultak a portugálok!

4 perc hosszabítás!

88.perc:
Egy felívelt labdát röviden fejeltek ki a portugál védők, van der Vaart 18 méterről kapásból lőtt, a labda megpattant egy védőn, de az így erejét vesztett labdát Ricardo még elérte a jobb alsó sarok előtt.

78.perc: Figo tartotta meg a labdát a félpályánál, majd megjátszotta a jobbszélen felfutó Miguelt, aki az alapvonaltól visszagurított Nuno Gomesnek, aki még továbbpasszolt Manichenak, aki így teljesen tisztán lőhetett 14 méterről, de Cocu méterekről odaérve beleugrott a lövésbe.

A holland mezőnyfölényt kiegyenlítették a házigazdák, de ennek ellenére a hátrányban lévő Oranje próbálkozik támadások vezetésével. Kicsit lanyhult az iram, több belemenés, törlesztés volt, időnként furcsa játékvezetői ítéletekkel.

66.perc: Feléledtek a váratlan góltól az eddig semmit sem mutató hollandok! Seedorf szabadrúgására ketten érkeztek a rövid sarokra, de van Bronchorst melléfejelt a labdának!

63.perc: Van Bronchorst középre adását van Nistelrooy várta középen, Jorge Andrade menteni akart, de ollózó mozdulattal a kifutó Ricardo fölött a hálóba emelt, öngól!2:1!

62.perc: Seedorf húzott középre, a tizenhatos vonaláról leadott lövése fél méterrel csavarodott a bal kapufa mellé.

58.perc: Christiano Ronaldo gyorsan legurított egy szögletet Manichenak, aki lépett kettőt, majd 18 méterről, a holland tizenhatos bal sarkához közelről hatalmas gólt csavart a bal fölső sarokba!Hihetetlenül nagy gól!2:0!

54.perc: Pauleta egy negyvenméteres indítással lépett ki Stam és Bouma között, és bár vihette volna még, 16 méterről van der Saarba lőtte a labdát.

53.perc: Figo indult előre, a tizenhatosig vihette a labdát, de csúnyán fölé lőtt.

46.perc: A házigazdák hozzák játékba a labdát. A hollandok cserélnek, Overmars helyére Makaay áll be.

A portugálok nagyon szépen, tetszetősen játszanak, éppen ezért megérdemelten vezetnek. Figo és Ronaldo remekül játszik, míg a hollandoknál csak Davids teljesítményét lehet kiemelni, van Nistelrooyhoz alig jut el a labda.

41.perc: Figo cselezgetett a holland tizenhatos jobb sarkán, majd hírtelen kapura csavart, a labda pedig a tehetetlen van der Saar mellett a kapufán csattant!

39.perc: Davids gólt szerzett egy kiugratásból, de a partjelző intésére Frisk szabadrúgást ítélt kifelé. A lassítás szerint a szélső és van Nistelrooy közel egyvonalban volt a védősorral, tehát az ítélet ha nem is teljesen jogtalan, mindenesetre véleményes.

35.perc: Deco pazar bokamozdulatal szöktette Manichet, akinek középre gurítására Pauleta érkezett, és hat méterről futtában leadott lövését van der Saar elképesztő bravúrral hálította.

31.perc: Davids ismét jól indult el a bal oldalon, beadását Zeedorf az öt és felesről fejelte kapura, de az önfeláldozó Nuno Valentéről szögletre pattant a labda.

28.perc: Davids fektette el Miguelt, majd baloldali beadása egy védőről Overmars elé pattant, aki öt méterről, senkitől sem zavartatva másfél méterrel a kapu fölé bombázott!Hatalmas helyzet maradt ki!

26.perc: Luis Figo pazar szögletét Christiano Ronaldo van Bronchorstot megelőzve fejelte a hálóba az öt és felesről,1:0!

24.perc: Luis Figo szenzációsan játszik! Ismét lefutotta az Oranje védelmét, Cocu megint lemaradt mögötte, beadását Ronaldo rosszul találta el, a második hullámban senki sem érkezett, így a másodpercekig szabadon pörgő labdát végül kivágták.

22.perc: Van Nistelrooy kapott remek labdát a portugál tizenhatoson belül, majd egy esernyőcsellel elküldte Andradet, a lőni készülő holland elől Ricardo Carvalho tisztázott.

18.perc: Figo ezúttal a holland baloldalt bolondította meg. Lefutotta Cocut, majd becsapta Stamot, visszagurítására Ronaldo érkezett, aki azonban 14 méterről, tiszta lövőhelyzetből gyengén a kapus kezei közé gurított.

12.perc: A hollandok gurigáztak a portugál térfélen, majd Cocu egy kapott labdával előreindult, és húsz méteres, lapos lövése fél méterrel Ricardo kapuja mellé szállt.

10.perc: Figo húzta meg a jobb oldalt, egy az egyben megverte védőjét, középre adásáról centikkel maradt le Ronaldo.

5.perc: Deco cselezgetett a holland tizenhatos bal sarkánál, beívelése átszállt Pauleta feje fölött, ami viszont meglepte van der Saart, akinek vetődnie kellett, de az előtte lepattanó labdát csak másodjára tudta fogni.

1.perc: Holland középkezdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik