Belföld

Politikai válságot okoz Barroso távozása

Valóságos belpolitikai földrengést okozott a portugál miniszterelnök, José Manuel Durao Barroso egyesek által a hazai gondok elől való menekülésnek ítélt brüsszeli szerepvállalása. Egy kijelölt utód által felállított új kormány vagy előre hozott választások? Az ország sorsát meghatározó döntés a köztársasági elnök kezében van - írja a Népszabadság.

A miniszterelnök távozása mandátuma közepén súlyos belpolitikai válságot helyezett kilátásba. A logikus utód a szociáldemokrata PSD (politikájában jobboldali konzervatív) párt második embere, Pedro Santan Lopes lenne. De a jelenleg Lisszabon főpolgármesteri székét elfoglaló populista politikus kormányfői alkalmasságát még saját pártján belül is többen megkérdőjelezik.

A PSD––PP koalíciót az is gyengíti, hogy a legutóbbi európai parlamenti választásokon (melyen közösen indultak) igen súlyos vereséget szenvedtek, támogatottságuk 33 százalékra esett vissza. Így a baloldali ellenzék, több jobboldali személyiséggel együtt, előre hozott választásokat követel. Jorge Sampaio köztársasági elnök mindenesetre élete legnehezebb döntése előtt áll.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik