Belföld

OTP: csütörtöktől jönnek a devizás lakáshitelek

Július 1-jétől euróban és svájci frankban is igényelhetők az OTP Bank lakáshitelei, illetve jelzálogfedezet mellett nyújtott szabad felhasználású hitelei - jelentette be Lantos Csaba, a bank vezérigazgató-helyettese szerdai sajtótájékoztatóján. Augusztus elejétől új szolgáltatásokkal bővül a bank elektronikus szolgáltatásainak köre is.

A nagyobb lakossági bankok közül utolsóként lép a devizás lakáshitelek piacára a jelenleg is 50 százalék feletti részedéssel rendelkező OTP. A július 1-jétől kínált sájci frank alapú lakáshitel kamata évi 2,99 százalék, az euróban denominált forinthiteleké pedig 4,25 százalék. Kamatperiódust ezúttal sem határozott meg a bank, az új termékek a forinthitelekhez hasonlóan változó kamatozásúak.

A devizaalapú lakáshitelek minimálisan igényelhető összege 1 millió forint, maximuma pedig a hitelbiztosítéki érték 55 százaléka, de legfeljebb 30 millió forint lehet.

A svájci frankban kalkulált szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében az éves kamat mértéke 4,5 százalék, euróalapon 5,5 százalék. A hitel minimuma ez esetben 500 ezer forint, maximuma a hitelbiztosítéki érték 45 százaléka (privát banki ügyfeleknél 65 százaléka), de legfeljebb 30 millió forint.

A kezelési költség minden új devizás hitelnél havi 0,25 százalék, továbbá 1-1,5 százalékos (minimum 60-90 frankos vagy 40-60 eurós) folyósítási jutalékot számolnak fel. Az indulással párhuzamosan akciót is hirdet a bank: július 1. és augusztus 31. között elengedik az értékbecslési díj felét, így ez idő alatt 11350 forint (plusz áfát) kell fizetni.

Jóllehet a devizaalapú hitelek törlesztőrészlete a forinthitelekénél jóval kedvezőbb, az ügyfeleknek tisztában kell lenniük az átlagosnál magasabb árfolyam- és kamatkockázatokkal – mutattak rá az OTP szakemberei. Éppen a kockázatok miatt lépett az utolsók között a legnagyobb kereskedelmi bank ebben a szegmensben, mint Lantos Csaba fogalmazott, nem akartak vezető szerepet vállalni a folyamatokban. Ugyanakkor az OTP ügyfelei körében is nagy az igény a devizaalapú hitelekre, és persze a bank sem akart lemaradni a versenyben, és ezáltal részesedést veszíteni.

Új e-banki szolgáltatások

Várhatóan július végétől, augusztus elejétől Mobil Aáírás elnevezéssel új elektronikus banki szolgáltatást nyújt az OTP. A bankügyeiket on-line intéző ügyfelek ezáltal minden internetes banki bejelentkezéskor (illetve akár minden egyes tranzakció megerősítéseképpen) egy véletlenszerűen generált kóddal “aláírhatják” a megbízást, még biztonságosabbá téve a tranzakciót. A kódot minden alkalommal a bank egy sms-ben küldi meg a felhasználó mobioltelefonjára, amit bizonyos időkorláton belül használhat az ügyfél.

További újítás, hogy a direkt debit-et (automatikus fizetési megbízást) használó ügyfelek a jövőben egy sms-ben engedélyezhetik vagy éppen elutasíthatják a készülőben lévő tranzakciót, még mielőtt a szolgáltató (gázművek, vízművek, MATÁV, stb.) szó nélkül leemelné az összeget a bankszámláról. A Beszedés Kontroll nevű szolgáltatás egyelőre ingyenes lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik