Belföld

A magyarok többsége nem tervez nyaralást

A felnőttek közel 40 százaléka készül nyaralásra. Aki megy az legszivesebben a tengerparton tölti szabdságát, ha erre nincs mód akkor otthon pihen vagy "kiruccan" vidékre.

A GfK Piackutató Intézet húsz országban végzett felmérése szerint a tengerparti strandokra általában inkább a városi lakosok vágynak. A szabadságukat szívesen otthon töltők főleg falun, mezőgazdasági területeken élnek. A 30 éven aluliak sokkal nagyobb arányban kedvelik a tengerparti nyaralást, mint az 50 éven felüliek.

A magyar felnőttek 42 százaléka tervez nyaralást a következő tizenkét hónapban. Közülük legtöbben belföldön szándékoznak pihenni. Külföldre vágyok leginkább Horvátország, Görögország, Spanyolország, majd Ausztria és Olaszország tájait keresik fel.


Magyarországon a tóparti üdülés is nagy népszerűségnek örvend, hála a „magyar tengernek”. Nyaraláskor a legtöbb magyar kedvenc időtöltése vagy múzeumok, történelmi emlékművek, katedrálisok megtekintése, vagy pedig a sétálás. Népszerű még a napozás, a sportolás, és az olvasás, eme sorrendben.


A magyaroknál szinte csak a finnek kedvelik jobban a tóparti nyaralást. Napozásban a spanyol nők verhetetlenek, olvasás az olaszok körében a legnépszerűbb, az oroszok pedig szivesen töltik szabadidejüket otthoni környezetben.


Az EU-ban kevesen érdeklődnek az új csatlakozott tagországok iránt. Ha nyaralásról van szó, az idősebb korosztály számára Ciprus és Málta a favorit, míg a francia fiatalok között Csehország és Lengyelország a legnépszerűbb célállomás. Hazánkra legnagyobb arányban az osztrákok kíváncsiak. Ausztria minden harmadik polgára szeretne rövidebb-hosszabb ideig Magyarországon körülnézni, ha tehetné. A második legnagyobb érdeklődés Szlovéniában tapasztalható, ahol minden hatodik felnőtt jönne szívesen Magyarországra.

Az Európai Unió májusi bővítése a magyarok utazási kedvét sem befolyásolta komolyabban. A válaszadók mindössze 11 százaléka szándékozik a velünk együtt csatlakozott tagország valamelyikét felkeresni. Közéjük tartoznak, olyan hagyományos úti célok is, mint Szlovákia, Csehország vagy Lengyelország üdülőhelyei. Legtöbb honfitársunk az újonnan csatlakozó országok közül Ciprust keresné fel, majd Málta következik, és csak utánuk sorrendben Szlovákia, Lengyelország és Csehország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik