Belföld

Kiváló a vize a balatoni strandoknak

Kiválónak találta közel száz strand vízminőségét a balatoni illetékes. Négy strand kapott megfelelt minősítést, fürödni ezeken a partszakaszokon is lehet.

Az idei mérési adatok szerint a közel száz balatoni strand vízminősége kiváló, mindössze négy kapott megfelelő minősítést – mondta Szabó Szabolcs, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség főtanácsosa sajtótájékoztatón szerdán, Balatonfüreden. Hozzátette: a megfelelő minősítést kapott négy strand – a keszthelyi Helikon, a vonyarcvashegyi községi, a balatonalmádi Wesselényi és az aligai Club strand – vize is alkalmas fürdésre.

A szakember megjegyezte, hogy az utóbbi tíz évben vízminőségi gondok miatt nem kellett bezárni még időlegesen sem balatoni strandot. A balatoni strandok vízminőségét a főszezonban kéthetente ellenőrzik, s a vizsgálati eredményeket az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat teszi közzé.

Fejér Vilmos, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság siófoki kirendeltségének vezetője elmondta: a tó átlagos vízszintje a tavalyi 50 centiméter helyett most 82 centiméter, az átlagos vízmélység pedig a múlt évi 2,98 méter helyett jelenleg 3,37 méter. “A javulás szembetűnő, s ez a tavaszi jelentősebb csapadéknak köszönhető. A mérsékeltebb meleg miatt lényegesen kevesebb jelenleg a párolgási veszteség is” – tette hozzá. Fejér Vilmos hangsúlyozta, hogy a siófoki zsilip zárva van és marad is egész évben.

Közlése szerint július 10-én a siófoki kikötőben elhelyeznek egy tájékoztató táblát, amelyen a Balaton aktuális vízrajzi adatai szerepelnek majd – például a napi vízállás, átlagos vízmélység, vízhőmérséklet -, grafikonokkal illusztrálva. Ha a tájékoztató tábla elnyeri az emberek tetszését, akkor hasonlót tesznek ki a balatonfüredi, a révfülöpi, a keszthelyi és a fonyódi kikötőkben is.

Kovács Miklós, a Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Iroda igazgatója közölte: a Balaton Fejlesztési Tanáccsal és a Balatoni Szövetséggel közösen meghirdették az idei szezonra “Virágos Balatonért” mozgalmat három kategóriában: strandok, kikötők és kereskedelmi szálláshelyek részére. A versenyre 57 pályázat érkezett: 29 kereskedelmi szálláshely, valamint 14-14 strand és kikötő. A legvirágosabb strandoknak, kikötőknek és kereskedelmi szálláshelyeknek járó díjakat szeptemberben adják majd át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik