Belföld

Barroso szoros együttműködést kér

Döntő az Európai Unió sikere szempontjából, hogy "a két igazán európai intézmény", az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) együttműködjék - hangsúlyozta az Európai Bizottság elnökének tisztségére jelölt José Manuel Durao Barroso portugál miniszterelnök.

Az Európai Szocialisták Pártja jelezte: változatlanul kételyei vannak azzal kapcsolatban, alkalmas-e az Európai Bizottság elnökének tisztségére a tagállamok által javasolt Barroso.

Az EU-tagállamok kedden tartott rendkívüli csúcsértekezletükön egyhangúlag támogatásukról biztosították a soros ír elnökségnek azt a javaslatát, hogy Barrosót jelöljék a bizottság következő elnökének tisztségére. Az előző napokban már létrejött konszenzus alapján a döntést rendkívül gyorsan, egy alig félórás ülés első tíz percében hozták meg. A jelölést az Európai Parlamentnek (EP) is jóvá kell hagynia ahhoz, hogy Barroso kinevezése érvénybe léphessen.

Barosso párbeszédre törekszik az EP minden frakciójával – jelentette ki Pat Cox európai parlamenti elnökkel tartott brüsszeli találkozója után. Szívesen találkozna minden politikai csoportosulás képviselőivel, mielőtt július 22-én Strasbourgban a 732 európai képviselő elé áll, hogy megszerezze támogató szavazatukat.

Az elnökjelölt szoros együttműködést ígért a megbeszélésen az Európai Parlamentnek. Mint mondta, Portugáliában is így cselekedett kormányfőként. Azt mondta, hogy ő volt hazájában “az első kormányfő, aki bevezette a parlamenttel szembeni nyitottság és az átláthatóság gyakorlatát” és minden hónapban három órán át válaszolt a lisszaboni parlamentben a képviselők, illetve a frakciók kérdéseire.

Mint megerősítette: nem enged beleszólást a tagállamok részéről a leendő Európai Bizottság biztosi ügyköreinek felosztásába. Ez a felosztás a bizottság elnökének hatáskörébe tartozik, és “nem áll szándékomban feladni e hatáskört, de természetesen hajlandó vagyok meghallgatni javaslatokat” – mondta.

Az Európai Szocialisták Pártjának (PSE) változatlanul kételyei vannak azzal kapcsolatban, alkalmas-e az Európai Bizottság elnökének tisztségére a tagállamok által javasolt Barroso portugál miniszterelnök – közölték szerdán a PSE vezetői. Poul Nyrup Rasmussen, a párt elnöke és Enrique Barón Crespo, európai parlamenti csoportjának vezetője hozzátette azonban, hogy ezzel nem akarják megelőlegezni a kijelölt elnök júliusban esedékes parlamenti meghallgatásának, illetve az ennek alapján tartandó szavazásnak az eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik