Belföld

Rekord profitra számíthat az olajipar

A nagy nemzetközi olajtársaságok minden bizonnyal rekord profitot értek el a második negyedévben, és a nem számottevő harmadik negyedévi visszaesés után az év vége felé ismét meredek emelkedésre számíthatnak.

A második félévben a nyereségesség talán nem éri el az első félévi csúcsokat, de az amerikai kereskedelmi tartalékok méretét illető aggodalmak elegendőek lesznek újabb nagy üzemenyagár-emelkedésekhez az év vége felé – vélték elemzők kedden.

“Az olajipar számára a második negyedév volt a csúcs, minden idők olajárrekordja és finomítási haszonrésrekordja támogatta a profitokat” – írták a Merrill Lynch befektetési bank elemzői.

Az európai nyersolaj-feldolgozás haszonrése, üzemi szinten, átlagosan 5,73 dollár volt hordónként a második negyedben – ez minden idők csúcsértéke -, a tavalyi utolsó negyedévi 2,13 dollár és az idei első negyedévi 3,21 dollár után, a Merrill Lynch szerint.

A spekuláció is segített: a New York-i árutőzsdén (NYMEX) júniusban az ólmozatlan normálbenzin hordója 20 dollárral is többe került időnként, mint a nyersolaj hordója, és az európai szabadpiaci benzinárak is 18 dollárral meghaladták az északi-tengeri Brent könnyűolajét.

A benzin spekulációs árelőnye a június eleji csúcsokhoz képest hordónként 12 dollár alá csökkent mostanra a NYMEX-en, Európában pedig 11 dollárra szűkült, de a finomítók már kihasználták a magas árakat.

A Merrill Lynch előrejelzése szerint Európában a finomítási haszonrés átlagosan 3,20 dollár lesz a harmadik negyedben, az egész évi átlag pedig 3,54 dollár a tavalyi 2,72 dollár után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik