Belföld

Módosuló adórendszer, változó adókulcsok

Az adócentralizáció jelenlegi, a GDP-hez mért 39 százalékos mértéke 4 év alatt mintegy 2 százalékponttal 37 százalékra csökkenhet - közölte Vámosi-Nagy Szabolcs, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi ülésén az adórendszer tervezett átalakításával összefüggésben hangsúlyozta, hogy a személyi jövedelemadónál a középső adókulcs szélesítésére van lehetőség. Nem tartotta kizártnak a kulcsok mértékének csökkentését sem.

A helyettes államtitkár szerint az adórendszer alapvetően jó, európai összehasonlításban az adócentralizáció mértéke másfél százalékponttal alacsonyabb, mint az európai átlag.

Az ÁFA esetében a kamara által javasolt csökkentésnél arra hívta fel a figyelmet, hogy a felső kulcs 1 százalékpontos mérséklése 46 milliárd forint bevételkieséssel járna. “Ugyanez a kedvezményes kulcsnál 31 milliárd forint kiesését jelenti, ezért a csökkentést akkor érdemes végrehajtani, amikor Magyarország már valóban közelít az euró bevezetéséhez” – tette hozzá.

Az iparűzési adó nyereségalapúvá tétele a helyettes államtitkár szerint nem jó megoldás. Példaként említette, hogy ebben az esetben a főváros bevételei azonnal 16 százalékkal növekednének, míg a kisközségeké 46 százalékkal csökkennének.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy a helyi adók növelése a központi adók rovására elképzelhető. Példaként említette az iparűzési adó jelenlegi 125 százalékos társasági adóalap-csökkentési mértékének 150 százalékra történő emelését.

A társadalombiztosítási járulékoknál is felvetette a csökkentés lehetőségét, ám hozzátette, még nem eldöntött, hogy ez általánosan vagy egy célzott körre lenne érvényes. Vámosi-Nagy Szabolcs megerősítette, támogatják, hogy a Pénzügyminisztériumban adóügyi ombudsman tevékenykedjen, akihez panasszal lehetne fordulni és aki a jogszabályok értelmezésében segítene közös álláspont kialakításában. “A tételes egészségügyi hozzájárulás csökkentésére a kormány ígéretet tett” – tette hozzá.

A BKIK írásos javaslatot tett az adórendszer változására. Kezdeményezik a kétkulcsos személyi jövedelemadó bevezetését és az általános forgalmi adó legmagasabb kulcsának már 2006-ban 20 százalékra mérséklését. A kamara kezdeményezi, hogy 2007-ben az áfa párhuzamosan az EU szabályainak várható változásával csökkenjen tovább 15-16 százalékra. Indoklásként megemlítik, hogy az áfa jelenlegi szintje versenyképtelenné teszi a kiskereskedelmet, közvetve a magyar termelést.  A helyi adókat illetően az iparűzési adó teljes megszüntetését javasolja a kamara. Az általuk javasolt megoldás a közszolgáltatásokat az igénybe vétellel arányos módon finanszírozó adórendszer.

A BKIK üdvözli az eva fennmaradását, de továbbra is javasolja az úgynevezett eva plusz adózási lehetőség bevezetését, amivel a termelő és kereskedő kisvállalkozások is adminisztrációs terhektől szabadulnának meg.

Javasolják, hogy az EU-ban szokásos költségelszámolástól eltérő gyakorlatot (gépkocsi, napidíj, ajándék, telefon és internet) már jövőre számolja fel a kormány.

A kamara szerint felül kell vizsgálni az áfa, illetve a költségvetési intézmények elszámolásából következő anomáliát. Indoklásként megemlítik, hogy az egyes költségvetési intézmények nem érdekeltek abban, hogy résztevékenységeiket külső vállalkozásokkal végeztessék el, mivel a bérköltséget a vállalkozások esetében az áfa-teher megnöveli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik