Belföld

Az MDF az adatvédelmi biztoshoz fordul a tankönyvek ügyében

Az MDF parlamenti képviselőcsoportja az adatvédelmi biztoshoz fordul, mert nézetük szerint a tankönyvpiac rendjéről szóló törvény módosításának egyes rendelkezései, amelyek július 1-jén lépnek hatályba, kimerítik a jogosulatlan adatkezelés tényállását - közölte Lezsák Sándor keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten. Az Oktatási Minisztérium (OM) az MTI-vel közölte, hogy az ombudsman kérésükre már megvizsgálta és nem kifogásolta a törvényt.

A Magyar Demokrata Fórum nem tartja elfogadhatónak, hogy a tankönyveladásban érdekelt piaci szereplők a tanulók olyan személyes adatait is nyilvántarthassák, amelyekből akár áttételesen is következtethetnek a gyermekek és családok szociális, pénzügyi helyzetére, esetleges hátrányos helyzetükre, társadalmi kiszolgáltatottságukra” – jelentette ki az MDF alelnöke.

Mint mondta, az adatvédelmi biztostól a kifogásolt rendelkezés sürgős felülvizsgálatát kérik. Az ellenzéki politikus bírálta, hogy az iskolával megkötött tankönyvellátási szerződés szerint a forgalmazó jogosult nyilvántartani a tankönyvet vásárló vagy támogatáshoz jutott tanulók adatait.

Szabados Tamás, az oktatási tárca politikai államtitkára az MTI-nek erre reagálva azt mondta: “amikor készültünk a törvény módosítására, akkor ezt a passzust megküldtük előzetesen az adatvédelmi biztosnak, aki nem emelt kifogást”.

Hozzátette: a törvény egyértelműen meghatározza, hogy a személyes adatok csak arra használhatók fel, hogy megállapítsák a tankönyvvásárláshoz való jogosultságot, minden más felhasználási mód törvénybe ütközik.

Lezsák Sándor azon kijelentésére reagálva, miszerint az MDF aggályosnak ítéli azt is, hogy a Nemzeti Tankönyvkiadó várható privatizációja és az áfatörvény módosítása miatt 12-13 százalékkal növekszik a tankönyvek ára, az államtitkár elismerte, hogy az áfatörvény és a szerzői jogokról szóló törvény miatt valóban szó lehet áremelkedésről, ez azonban a tárca számításai szerint nem haladja meg az 5-8 százalékot.

“Ez inflációkövető áremelkedést jelent a tankönyvpiacon” – tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte: nem lát összefüggést a Nemzeti Tankönyvkiadó privatizációja és az áremelkedés között, hiszen a kiadó eddig sem monopolhelyzetben működött.

A 12 milliárd forintos tankönyvpiac 90 százalékán tizenkét kiadó osztozik, és ebből csak egy a Nemzeti Tankönyvkiadó, amelyet nem teljes egészében privatizálnak, hiszen az állam 25 százalék plusz egy szavazatnyi tulajdonnal rendelkezik majd a cégben – közölte.

Lezsák Sándor szólt arról is, hogy ismételten benyújtják azt a törvényjavaslatukat a parlamentnek, amely szerint a kétgyermekes családok is ingyen juthatnának tankönyvhöz.

Szabados Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: ezt a javaslatot nem támogatják majd, mert véleményük szerint továbbra is a rászorultsági elv alapján kell dönteni az ingyenes tankönyvekről.

Közölte: most is ingyenesen kapnak tankönyvet azok a kétgyermekes családok, akik rendszeres nevelési segélyben részesülnek, alanyi jogon a háromgyermekes családok kapják térítésmentesen a könyveket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik