Belföld

Brüsszel felügyeli a versenyszabályok betartását

Az EU-ban nem a miniszteri tanácsé, hanem a brüsszeli Európai Bizottságé a végső szó annak eldöntésében, hogy valamely tagállamban a kormányzati segítségnyújtás megsérti-e a versenyszabályokat - így döntött az Európai Bíróság.

A megerősítést az Európai Bizottság kérte egy konkrét ügy kapcsán, történetesen portugál sertéstenyésztőknek tervezett állami támogatás körüli viták után. Korábban a bizottság versenyellenesnek minősítette a támogatást, de a miniszteri tanács megpróbálta felülbírálni a döntést.

“E határozat hozzájárul a jogi tisztánlátáshoz, végérvényes jelleget adva a Bizottság döntésének. A kormányok nem engedélyezhetnek olyan támogatást, amelyet a Bizottság összeegyeztethetetlennek minősített a közös piaci szabályokkal” – olvasható a luxemburgi Európai Bíróság kedden hozott ítéletében.

Az Európai Bizottság tavaly szeptemberben a versenyszabályokat sértőnekminősítette az Alstom gépipari óriáscégnek kidolgozott 3,4 milliárd eurós francia állami támogatási program egy részét, és még tart a vita a francia kormánnyal a France Télécom távközlési vállalatnak 2002 végén javasolt, 9 milliárd eurós állami hitel miatt is.




Ajánlott videó

Olvasói sztorik