Belföld

Két és félezer új munkahely Egerben

Az egri dohánygyár bezárása miatt megszűnő 348 munkahely helyett a Bosch és a ZF összesen mintegy 220 millió forintos beruházása révén 2.500 új munkahely jön létre Egerben - közölte a munkaügyi tárca államtitkára.

A város íly módon tükrözi az ország munkaerőpiacát, ahol igen nagy dinamikával szűnnek meg gyártó kapacitások és jönnek létre egyre nagyobb számban új munkahelyek – tette hozzá Csizmár Gábor.

Az államtitkár abból az alkalomból látogatott Egerbe, hogy 24 cég részvételével állásbörzét tartottak a Philip Morris (PM) dohánygyárából távozó 348 ember számára. Ennek kapcsán Csizmár Gábor megbeszélést folytatott a legnagyobb, Egerben működő társaságok vezetőivel.

Az ezt követő sajtótájékoztatón elmondta: a gépjármű sebességváltókat gyártó ZF Hungária Kft. újabb 70 millió eurós beruházás megvalósítását kezdi meg Egerben, ami közvetlenül 800, a beszállítókkal együtt pedig 2.000 új munkahelyet jelent.

Beszámolt arról is: a Bosch Konszern pneumatikai üzletága 150 millió eurós beruházás révén 500 új álláshelyet teremt a városban.
Hozzátette: a dohánygyár bezárása sem jelenti automatikusan 348 magyar munkahely elvesztését, hiszen a PM önálló értékesítési hálózatot épít ki és Egerben alakítja ki logisztikai központját. Ez a megszűnő 348-al szemben több mint 300 új munkahelyet jelent országszerte.

Nagy Imre a település polgármestere kérdésre válaszolva elmondta: a dohánygyár bezárása több mint évi 200 millió forint adó kiesését jelenti a városnak, de a logisztikai bázis megvalósulásával ez az összeg jelentősen csökkenni fog – tette hozzá.

Számításai szerint a 2006-ös költségvetési évre, amikor jelentkezik ez az adóhiány, az újabb egri beruházások révén a kieső összeg felét tudják pótolni – mondta Nagy Imre.

A PM június 18-án jelentette be, hogy a cég versenyképességének növelése érdekében az év végén megszünteti a cigarettagyártást az egri dohánygyárban.

Közölték azt is: a magyar piacot az Európai Unió területén működő 10 gyárukból látják majd el, ugyanakkor logisztikai központot és saját bolti kiszállítási hálózatot hoznak létre Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik