Belföld

Gyors ütemben kell fejleszteni a földgáz-ellátást

A földgáz szállító és tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztését javasolja tanulmányában a Magyar Energia Hivatal az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága.

A földgáz napi fogyasztása 2005/2006 telén már elérheti a magyarországi rendszer napi 96 millió köbméteres névleges kapacitását, ezért a Magyar Energia Hivatal szerint elengedhetetlen a szállító és a tároló létesítmények soron kívüli, gyors ütemű fejlesztése.

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága energetikai albizottsága részére készített tanulmányban a hivatal rámutat: a rendszer a közelmúltban egy igen hideg téli napon már elérte volna a 97 százalékos terhelést, ha nem léptetik ki az erre kijelölt üzemeket. A terhelés így is elérte a 90 százalékot, és ez már kritikus egy olyan rendszernél, amely az alapenergia-hordozókban 42 százalékos részarányt képvisel. A kiléptetésekkel fennmaradó igény ezen a napon 86 millió köbméter volt, miközben a névleges csúcskapacitás az említett 96,2 millió köbméter.

Az elemzés szerint ennek egyik oka az, hogy a földgáz egyre nagyobb szerepet játszik a magyar villamosenergia-termelésben. Ezzel a tüzelőanyaggal termelt villamos energia aránya 1995 és 2003 között 14,8 százalékról 35,1 százalékra nőtt. Az e célra felhasznált földgáz mennyisége elérte az évi 4 milliárd köbmétert.

A Mol ez ügyben már felvette a kapcsolatot a szlovák partnerekkel, kidolgozás alatt áll a finanszírozási modell, a tarifa-meghatározás elve – utal rá a cégnek az elemzéshez mellékelt levele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik