Belföld

Felügyeleti jóváhagyás az MKB-Konzumbank fúzióra

Áldását adta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a Konzumbank Rt. Magyar Külkereskedelmi Bank Rt.-be (MKB) való beolvadására -derül ki a felügyelet hétfőn, a Magyar Tőkepiacban publikált határozatából.

Az MKB 2003 őszén vásárolta meg a Konzumbank Rt. 99,6 százalékos részvénypakettjét és az általa székházként használt ingatlant tulajdonló céget a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) csoporttól 10,8 milliárd forintért.

Az MKB az idén nyilvános ajánlattétel útján is vásárolt Konzumbank részvényeket, több kistulajdonos pedig a fúzió kapcsán szállt ki, így a Konzumbank korábbi 160 kisrészvényeséből 31 lesz az egyesült bankban is tulajdonos, együttes pakettjük legfeljebb tizedszázalékban mérhető. Az MKB főrészvényese a BayernLB és a BAWAG, tulajdoni arányuk a fúzió előtt 89,62, illetve 10,38 százalék.

Az egyesült bank mérlegfőösszege a 2003. december 31-i fordulónappal készült egyesülési vagyonmérleg-tervezet szerint 1.237,427 milliárd forint, saját tőkéje 90,985 milliárd forint, jegyzett tőkéje közel 11,521 milliárd forint.

Az egyesített állományok alapján az MKB bankcsoport részesedése a vállalati hitelezésben közel 14, a vállalati betétgyűjtésben mintegy 12 százalék, a lakossági hitelpiacon 3,5, a lakossági betétgyűjtésben pedig közel 6 százalék.

Az MKB 2004-re 18,3 milliárd forint, a tavalyinál 10 százalékkal nagyobb adózás előtti profitot tervezett nem-konszolidáltan, nemzetközi számviteli szabvány szerint. Ez 1,5 százalékos eszközarányos és 17,2 százalékos vagyonarányos nyereség realizálását teszi lehetővé a Konzumbank integrációjának hatásai nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik