Belföld

Az OMV megválhat Mol pakettjétől

Az OMV a Petrom megvásárlása miatt ránehezedő pénzügyi terhek alatt könnyen megválhat 9,1 százalékos Mol pakettjétől. A cég vezetése szeretné mégis elkerülni ezt az alternatívát.

Az OMV pénzügyi lehetőségeinek ‘túlfeszítése” nélkül is meg tudja vásárolni a román Petrom olajtársaságot, de nem kizárt, hogy valamilyen részesedését el kell adnia ennek érdekében – mondta Wolfgans Ruttenstorfer vezérigazgató a Reutersnek, aki ennek kapcsán megemlítette a magyar Mol nevét.

Az OMV elégedett a magyar olajipari nagyvállalatban lévő részesedésével, mondta Wolfgans Ruttenstorfer, de hozzátette, hogy egy részesedés-eladást is lehetőségként tart fenn. A helyzet iróniáját az adja, hogy az OMV éppen a Mol ajánlatát ütötte ki a nyeregből a Petrom megvásárlására indított pályázati folyamat során. A cég jelenleg 9,1 százalékos részesedéssel rendelkezik a magyar olajtársaságban. Ruttenshofer állítása szerint a Mol-lal kapcsolatos szándékaik a 2000-ben megtörtént részesedés vásárlás után sem változtak, szívesen tartják továbbra is pakettet, hiszen stratégiailag értékesnek tartják. A Mol pénteki piacát a bejelentést követően a kivárás jellemezte.

A Petrom megvásárlása nagyjából egymilliárd euró tőkét igényelne, amit kedvező esetben kölcsönfelvétellel elő tud teremteni az OMV. Az olajcég vezetése azt sem bánná, ha a mostani 45 százalékos eladósodottsági rátája a hitelfelvétel hatására 50 százalékra menne fel 2008-ig. Ugyanakkor a Petrom kölcsönből való felvásárlásával sem fenyeget az adósság ilyen mértékű megugrása.

Az OMV lett a befutó a múlt hónapban a román Petrom privatizációs pályázatán. A Mol és az amerikai Occidental is pályázott, de eredménytelenül. A román állam a Petromban 93 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik, és egyharmados pakett értékesítését tervezi a privatizáció keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik