Belföld

ÁNTSZ: Nincs gyógyszerhiány

Nincs veszélyeztetve a lakosság gyógyszerellátása és nincs gyógyszerhiány sem; az egyenetlen ellátást a forgalmazók áruvisszatartása okozza a július 1-jei áremelés előtt - mondta az országos tiszti főorvos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hávelnél Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az MTI érdeklődésére közölte: visszautasítja azt a feltételezést, hogy egyes patikák visszatartanák a gyógyszereket.

Július elsejével megszűnik az ellátási zavar

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke szerint ugyanakkor az elmúlt tíz évben nem fordult elő, hogy a gyógyszerszállítmányok elmaradása miatt a patikák 30-40 százalékában már az alapvető gyógyszerek is hiányoznak. “A jelenlegi helyzetet olyannak látjuk, amelyben az egyenetlen gyógyszerelosztás okozza a gyógyszerellátás problematikáját, úgy gondoljuk, hogy július elseje az a határnap, amivel megoldódhatnak a problémák” – közölte Bujdosó László.

Az ÁNTSZ vizsgálja a patikákat

Mint mondta, a termelői árak egy hét múlva visszaállnak az áprilisi árbefagyasztás előtti szintre, és a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszerkészletek 15 százalékkal többet érnek majd. Erre az “érdekfelismerésre” vezethető vissza az, hogy június 17-18-a között kimutathatóan megnőttek a patikai, valamint a kereskedői gyógyszerrendelések, és így egyenetlen gyógyszerelosztás alakult ki – fűzte hozzá. Közölte azt is, hogy az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálatot kezdett a patikákban, valamint a kis- és nagykereskedőknél, amelynek során ellenőrizni fogják a rendeléseket és a szállításokat annak érdekében, hogy a felelősség kérdését helyesen ítéljék meg.


Akár az engedélyt is megvonhatják a gyógyszertártól

Bujdosó László elmondta: ha valahol bebizonyosodik a haszonszerzés miatti áruvisszatartás, az ÁNTSZ az összes rendelkezésére álló szankcionáló eszközt alkalmazni fogja, ami adott esetben szabálysértési eljárás lefolytatása, vagy a működéi engedély megvonása lehet. Azonban arra nincs jogalap, hogy egy patikával szemben azért induljon eljárás, mert az átlagosnál több gyógyszert rendelt – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik