Belföld

Vitatják a túlköltekezők büntetését az EU-ban

Az Európai Bizottság csütörtöki ülésén vitatja meg a régóta dédelgetett elképzelést a maastrichti kritériumok módosításáról.

Joaquin Almunia, a gazdaságpolitikai ügyek biztosa jelenti majd be a nagy érdeklődéssel várt elképzelést arról, hogy ugyan a jövőben is megmarad a követelmény, hogy a tagországoknak tartaniuk kell magukat az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbéhez, ám a korábbiaktól eltérő módon. A túlköltekező országok időt kapnak költségvetésük rendbe hozatalára, azok az országok pedig, amelyek a gazdasági élénkülés fázisában vannak, többletet kell hogy elérjenek, mintegy tartalékot teremtve ezzel a dekonjunktúra időszakára.

Az erre vonatkozó reformok kidolgozása néhány hónapot vehet igénybe, majd a terveket elemzik 2005 elején is az EU általános gazdaságpolitikáról folytatandó vitája részeként – közölte az EU egyik illetékese, hangsúlyozva, hogy ” a helyzet még nem érett meg a konkrét javaslatokra”.

A fél unió túlköltekezett

Tény, hogy az EU növekedési és stabilitási paktumában előírt 3 százalékos küszöb nem működtethető jól. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a költségvetési fegyelmet automatizmus biztosítsa. Ma már azonban a 25 tagú unióban 12 ország túlköltekezik. Novemberben kérdőjeleződött meg először a mechanizmus, amikor a EU-tagországok pénzügyminiszterei megakadályozták, hogy a bizottság megbüntesse a határt túllépő Németországot és Franciaországot. A múlt heti EU csúcsértekezleten pedig a pénzügyminiszterek változtattak a bizottság hatáskörén: az csak arra kapott jogot, hogy ” könyvelőként” megállapítsa, melyik tagország sérti meg a 3 százalékos szabályt, ám ellene szankciót csak a pénzügyminiszterek egyhangú szavazata alapján lehet hozni.

MIlyen legyen a szankció?

Gerhardt Schröder kancellár hangoztatta a csúcsértekezleten, hogy a bizottság feladatát a számításokra, az értékelésre kellene korlátozni és ezt a nézetet támogatja Franciaország és Olaszország is. A bizottság ellenben a költségvetési szabályokat megsértők ellen hathatósabban akar fellépni és e törekvésében Hollandiára, Spanyolországra és Belgiumra támaszkodhat.

Görögország büntetést kaphat

A csütörtöki bizottsági ülésen várhatóan megfeddik Görögországot túlköltekezése és laza könnyvitele miatt. A bizottsági vizsgálatok szerint a görögök által tavaly deklarált, GDP-hez viszonyított 1,7 százalékos költségvetési hiány valójában 3,2 százalékos.

Várhatóan elfogadják a konvergencia programokat

Várható, hogy Almunia megjegyzést tesz majd arról is, hogy hat új EU tagország, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Ciprus és Málta költségvetése is túllépi az előírt hiányt. A bizottság szerdán azonban úgy foglalt állást, hogy az érintett országoknak nem kell a hiányt azonnal korrigálniuk, a bizottság elfogadja az országoknak a túl nagy hiányok leépítésére vonatkozó saját menetrendjét, a konvergencia programokban szereplő célokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik