Belföld

Összehangolt támadássorozat Irakban

Csütörtök reggel több véres támadást intéztek Irakban az ellenállók, eddig legkevesebb 40 halottról számoltak be a hírügynökségek.

Irak több városában részlegesen átvették az ellenőrzést a felkelők, miután rendőrségi épületeket rohantak le.

A Reuters hírügynökség szerint a fővárostól 60 kilométerre észak-keletre fekvő Baakubában kézifegyverekkel és rakéta-gránátokkal lőtték a rendőrséget, majd a belvárosban támadtak rá minden iraki rendőrre és amerikai katonára, akivel találkoztak. Hasonló támadás zajlott le a Bagdadtól nyugatra fekvő Ramadiban.

Az AFP hírszolgálat szerint a támadásokat az al-Kaidához kötődő terrorista vezér, Zarkavi fegyveresei hajtották végre. Közben egy gyorsjelentés arról számolt be, hogy Moszul belvárosában két nagy robbanás történt: öngyilkos merénylő robbantotta fel a rendőrség épületét, és röviddel később detonáció rázta meg a belvárost is. A halottak számát nem közölték, de sok a sebesült Moszulban.

Rendőri adatok szerint legalább negyvenen, kórházi forrás szerint legkevesebb ötvenen vesztették életüket. A sérültek számát a rendőrség hatvanra, a kórházi forrás 170-re tette. Három, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a helyi rendőrakadémia, egy rendőrőrs, valamint egy kórház előtt, majd egy óra múlva egy negyedik robbanás is történt egy rendőrőrsnél. Az áldozatok között volt egy amerikai katona is. Közben egy ötödik robbanást is végrehajtottak a városban, a célpont ismét egy rendőrőrs volt. Egy rendőrtiszt itt is “halottakról és sérültekről” számolt be. Az épület fele leomlott, több gépkocsi kigyulladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik