Belföld

A riválisok tiltakoznak az Alitalia kormányhitele miatt

A rivális légitársaságok arra kérik az európai Bizottságot vizsgálják felül az olasz kormány által az Alitalia légitársaságnak nyújtott Az olasz kormány által vállalt hitelgaranciát, amit az Alitalia légitársaság 500 millió eurós kölcsönére vállalt.

Rocco Buttiglione, az olasz kormány európai ügyek minisztere arra számít, hogy Brüsszel jóváhagyja az olasz döntést.

Sanchez Rico, az Európai Bizottság szóvivője azonban másképp látja ezt. Azt mondta, hogy Buttiglione azt gondol, amit akar; a hivatalos bejelentésre várunk, ami még nem hangzott el, erre két héten belül sor kerül.

A rivális légitársaságok már hónapok óta támadják az Alitalia tervezett állami támogatásának a tervét; az olasz légi vállalat 1997-ben és két évvel ezelőtt is kapott kormányzati segítséget; az utóbbi 1,4 milliárd euró volt és akkor EU engedéllyel folyósították.

A British Airways idén már kétszer jelezte aggodalmát az EU-nak az Alitalia kormányzati támogatása kapcsán. A német Lufthansa és az easyJet fapados légitársaság ugyancsak tiltakozott.

Az áthidaló kölcsön révén az Alitalia időt nyerhet arra, hogy végrehajtsa a költségcsökkentéseket vesztesége mérséklésére; a vesztesége tavaly naponta meghaladta az 1 millió eurót.

Amennyiben Brüsszel jóváhagyja az olasz tervet, az áthidaló kölcsönt olasz bankok konzorciuma folyósítaná, ugyanakkor a legnagyobb olasz pénzintézetek egyike, a Banca Intesa vezetője azt mondta, hogy hivatalosan még nem értesítették.

Az Alitalia árfolyama szerdán a milánói tőzsdén 4,98 százalékkal 0,232 euróra drágult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik