Belföld

Portugália-Anglia 2:2 A tizenegyesek büntették Angliát

Parádés gólok, hihetetlen fordulatok, leírhatatlan hangulat: ez volt a Portugália-Anglia elődöntő. Scolari cseréi, és Ricardo kapus végül a luzitánok javára döntötték a mérkőzést, de az angoloknak sincs okuk szégyenkezni : parádés meccsen, hajszállal maradtak alul. Más kérdés, hogy ez mennyire vígasztalja őket...

EB 2004, negyeddöntő:

Portugália-Anglia, csütörtök, 20.45

Lisszabon. Új Katedrális 65000 néző

Owen harmadik percben szerzett parádés gólja megadta a mérkőzés alaphangját: innentől kezdve fejvesztve rohamoztak a portugálok, de az angolok is szerettek volna egy második találatot begyötörni. A britek pechjére Rooneyt korán le kellett cserélni sérülés miatt, a helyére beállt Vasselnek pedig a végén főszerep jutott…felváltva alakultak ki a helyzetek a kapuk előtt, majd némileg váratlanul Scolari cseréi összehoztak egy luzitán egyenlítő gólt,  így következett a hosszabbítás. Érdeksség, hogy az angol kapitány is spanyol, olasz és holland kollégája hibájába esett, azaz egy gólos előnyébe igyekezett kapaszkodni, mindhiába. A ráadásban a harmadik csere, Rui Costa lőtt egy elképesztően nagy gólt, de erre Lampard még válaszolni tudott. A tizenegyeseket Beckham kezdte, de büntetője kirepült a stadionból. Majd hibázott az egyenlítő Rui Costa, aki a Spice Boyhoz hasonlóan méterekkel fölé/mellé lőtt. Végül a kesztyű nélkül védő Ricardo kapus előbb hálította Vassel tizenegyesét, majd lőtt egy gólt, továbbjutásra ítélve csapatát. Igazság szerint mindkét csapat továbbjutást érdemelt volna, de ilyen a foci…csak egyikük mehetett tovább.

Vezeti: Urs Meier (svájci)

Összeállítások:

Portugália (4-4-2):
Ricardo –
Miguel (Rui Costa, 77.perc), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente –
Costinha (Simao Sabrosa 63.perc), Maniche, Figo (Postiga 75.perc), Deco –
Ronaldo, Nuno Gomes

Anglia (4-4-2):
James –
G. Neville, Terry, Campbell, Ash. Cole –
Beckham, Lampard, Gerrard (Hargreaves 82.perc), Scholes (P. Neville 57.perc) –
Rooney (Vassel, 27.perc), Owen

Sárga lap: Gerard (37.perc, hátulról akasztotta Decot), Gary Neville (44.perc akasztotta Ronaldot), Costinha (56.perc, hátulról akasztotta Beckhamet), Deco (88.perc, egy combdobással földre küldte Lampardot), P. Neville ( 92.perc,brutálisan letarolta Ronaldot), Ricardo Carvalho (119.perc, hátulról akasztotta Vasselt)

Piros lap:-

Gólszerzők:
Owen (3.perc), Postiga (82.perc), Rui Costa (110.perc), Lampard (115.perc)

Percről percre:

7.perc:
Vassel…Ricardo véd!!!5:5!
Ricardo rúgja! Góóóóóóóóóóóóóóóóóól!!! Portugália a továbbjutó!

6.pár:
Ashley Cole magabiztos! 5:4!
Postiga…hihetetlenül szemtelen gól!5:5!

5.pár:
Hargreaves…ezúttal a jobb sarokba!4:3!
Maniche….ez is bent van!4:4

4.pár:
Terry: hatalmas gól,3:2!Ez is középre ment.
Ronaldo is belövi!3:3!


3.pár:
Lampard…ahogy Owen:középre:2:2
Rui Costa:Fölé! 2:2!

2.pár:
Owen:Belövi! 1:1
Sabrosa….gól!2:1!

1.pár:
Beckham kezd!Fölé!!!Méterekkel fölé!!!0:0
Deco jön……..belövi!1:0


Vége  a mérkőzésnek! Tizenegyesek következnek!


115.perc:
Egy angol szögletet Terry fejelt Lampard elé, akinek még arra is volt ideje, hogy megforduljon, és 7 méterről a kapu közepébe lőtt, 2:2!


113.perc: Simao Sabrosa bombázott az angol tizenhatos bal sarkáról. A labda alig 10 centivel kerülete el a jobb alsó sarkot.

110.perc: Rui Costa iramodott előre, szabálytalanul sem tudták szerelni, majd 18 méterre James kapujától áttette a labdát a jobb lábára, és irtózatosan nagy gólt lőtt a felső léc segítségével.2:1!

104.perc: Lampard került lövőhelyzetbe néhány csel után Ricardo kapujától 14 méterre, de a lövésbe Andrante belevetette magát.

A hosszabításban a portugálok játszanak mezőnyfölényben, de ívelgetéseik nem jelentenek komolyabb veszélyt. Igaz, Meier egy gyanús esetben büntető helyett továbbot intett. Más esetekben pedig az angol védők dobják bele magukat a lövésekbe.

97.perc: Baloldali portugál szögletet követően Nuno Gomes csúsztatását P. Neville a gólvonalról vágta ki.

91.perc: Beckham a tizenhatos bal sarkáról végezehtett el szabadrúgást, beívelését Terry fejelte a kapufára! A kipattanót Campbell a kapuba továbbította, de Meier -jogosan- már lefújta lökés miatt az akciót.

82.perc: Scolari cseréi… Simao Sabrosa kanyarított középre, de ezúttal Postigának sikerült a kapuba bólintania öt méterről a tehetetlen James mellett…1:1!

Portugál erőlködés, némi mezőnyfölény, de biztos angol vezetés az utóbbi percekben.

74.perc: Figo álló helyzetből lőtt kapura mintegy 22 méterről, james üggyel-bajjal, és a kapufa segítségével szögletre tisztázott.

70.perc: Beckham szögletét A. Cole fejelhette kapura nyolc méterről, Ricardo könnyedén védte.

65.perc: Simao Sabrosa fordult kapura, 20 méteres lövése fél méterrel szállt mellé.

58.perc: Portugál beívelést fejelt vissza Nuno Gomes Ronaldonak, de a machesteri csatár öt méterről csúnyán fölé fejelt.

50.perc: Nuno Valente adta be minden-mindegy alapon, elviekben james könnyedén megszerezhete volna, de a kapufára ejtette a labdát.

46.perc: Folytatódik a mérkőzés.

Az iram változatlanul nagy, bár helyzetek nem voltak az utóbbi negyedórában, mégis azt kell mondanunk, hogy kiváló mérkőzést láthatunk!

30.perc: Owen csapott le egy előrevágott labdára. Egy lövőcsellel szerette volna becsapni Andradet, de elcsúszott, ennek ellenére estében, 17 méterről még kapura lőtte a labdát, amit Ricardo hatalmas bravúrral ütött szögletre.

25.perc: Nuno Valente baloldali beadását Nuno Gomez fejelte hat méterről kapura, de egy méterrel a léc fölött hagyta el a játékteret a labda. Rendkívül változatos meccs, rengeteg helyzettel, mindkét kapu előtt. Úgy tűnik, Rooney megsérült! LE kell cserélni, helyére Vassel állt.

21.perc: Gary Neville kanyarított középre a tizenhatos oldalsó vonaláról, Campbell hat méterről, bevetődve fejelt fél méterrel fölé.

19.perc: Beckham ívelését Owen kifacsart testhelyzetből emelte alig fölé.

17.perc: Ronaldo gurított vissza egy labdát, Miguel bombázott 20 méterről, alig fölé.

10.perc: Figo indult be a jobb oldalon, középre adására Nuno Gomes érkezett, de négy méterről flegmán mellé gurított.

8.perc: Figo küldte el egy lövőcsellel Terryt,majd lövésre gurított Maniche-nak, akinek 25 méteres lövését Jamesnek kellett kiütnie a léc alól.

6.perc: Figo megbírkózott a labdáért, majd középre adását Ronaldo először belelőtte a védőkbe, majd a kipattanóval ismét kapura fordult, de hét méteres lövését James védte.

3.perc: James kirúgását Costinha csúsztatta meg, Owen lecsapott rá, majd tíz méterről hatalmas gólt ragasztott Ricardo kapujának jobb fölső sarkába.0:1!

1.perc: Angol középkezdés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik