Belföld

Negyedével csökkenhet a norvég olajkitermelés

A hat napja sztrájkoló norvég olajipari dolgozók azzal fenyegetőznek, hogy az ország napi 3 millió hordós olajkitermelését egynegyedével csökkentik a hét végére.

Bár a szakértők biztosra veszik azt, hogy ha a sztrájkot meghirdető szakszervezeti szövetség beváltja ígéretét, az oslói kormány be fog avatkozni, ahogyan azt négy évvel ezelőtt is tette. Ennek ellenére a világ harmadik legnagyobb olajexportőr országában zajló munkabeszüntetés újabb izgalmakat okoz a nemzetközi olajpiacon.

Eddig mintegy napi 375 millió hordó a kiesett mennyiség, amihez tegnap este óta további 80 ezer hordónyi adódott. Szerdán a szakszervezetek bejelentették, hogy a hét végére napi 720 ezer hordóval akarják növelni a kieső mennyiséget újabb olajkutak leállításával, illetve termelésük visszafogásával. Ez a mennyiség Norvégia teljes termelésének 24 százalékát, a világtermelésnek pedig egy százalékát teszi ki. A munkabeszüntetés érinti a földgáz kitermelését is, az európai vásárlók azonban földgázszükségletüket más forrásokból könnyen ki tudják pótolni.

A norvég tengeri olajlelőhelyekről származó kőolaj a világ szükségletének mintegy 4 százalékát elégíti ki. A kitermelt nyersolaj döntő többsége a közeli európai piacokon talál vevőre, de egy nagyobb mértékű szállítási zavar nem csak Európában, hanem világszerte is az árak emelkedését vonhatja magával – mondják az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik