Belföld

Lakossági hitelnél a többség a deviza alapú mellett dönt

A Raiffeisen Bank lakossági hitelei az év végére a tervek szerint elérik a 70 milliárd forintot, az ügyfelek túlnyomó része deviza alapú hitelt igényel - mondta Huszár Róbert, a Raiffeisen Bank lakossági üzletágának vezetője sajtótájékoztatóján.

A Raiffeisen Bank lakossági hitelállománya május végén megközelítette a 49 milliárd forintot. A forint alapú lakáshitelek 31,7 milliárd, a jelzáloghitelek 3,2 milliárd, a forint alapú személyi kölcsönök 12,8 milliárd forintot tettek ki. A deviza alapú lakáshitelek összege 200 millió, a jelzáloghiteleké 250 millió, a deviza alapú személyi kölcsönök állománya 380 millió forintra rúgott.

“Új jelenség, hogy az ügyfelek túlnyomó része deviza alapú hitelt igényel” – mondta Huszár Róbert. A bank az év elején még úgy számolt, hogy az új kihelyezések 60 százalékát folyósítják majd így, a tapasztalat szerint azonban ma már a kihelyezések 80 százalékát deviza alapon igénylik az ügyfelek. A használt lakásokra igényelt hitelek 90-95 százalékát, a személyi kölcsönök 75 százalékát deviza alapon kérik az igénylők.

Az ügyfelek akár 20-30 százalékkal alacsonyabb havi törlesztő részletet is elérhetnek a forinthitelekkel szemben, de ennek fejében a kamatkockázat mellett árfolyamkockázatot is vállalnak – mondta Lányi Bence, a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. vezető elemzője. Hozzátette, hogy a kockázat mértékéről az ügyfeleket tájékoztatni kell, amit a bank ezt internetes árfolyamkalkulátorral, call centerén keresztül meg is tesz.

Az RB értékpapírcégének elemzői 2004 végén 10 százalékos, 2005 végén 8 százalékos jegybanki alapkamatra számítanak, az eurókamatokat 2005 végére 3 százalékra, a svájci frank kamatát 0,75 százalékra várják. 2004 végére 253 forintos euró- és 165-175 forintos svájci frank árfolyammal számolnak.

A Raiffeisen Bank lízingcége öt éve finanszíroz személygépkocsit deviza alapon. 2004 végére 90 milliárd forint összegű állományt terveztek, ebben az évben 50 milliárd forintnyi új lízingbe vett eszközzel számolnak – mondta Antal Pál, a Raiffeisen Lízing Rt. vezérigazgatója. A piacon ma már az új lízingszerződések 75 százalékát deviza alapon kötik, s ezeknek 90 százaléka svájci frank, 10 százaléka euró alapú.

A Raiffeisen Bank lakossági betétállománya 2004. május végén 230 milliárd forintra rúgott, a kibocsátott lakossági kártyák száma 120 ezer darab volt. 2004 végére 270 milliárd forint összegű betétállománnyal és 150 ezer kibocsátott kártyával számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik