Belföld

Konténeren szállítanak a terroristák?

A világ kikötőiben évente megforduló több százmillió konténer tartalmát gyakorlatilag senki nem ellenőrzi, jóllehet ez a szállítási eszköz szinte kínálja magát a terroristáknak - hangzott el egy szerdai londoni szakkonferencián.

A legnagyobb londoni stratégiai és biztonságpolitikai agytröszt, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által szervezett rendezvényen a szakértők azt mondták: a világkereskedelmi forgalomba kerülő áruk 90 százaléka konténerekben utazik.

Kevin O’Brien, az amerikai RAND stratégiai kutatóközpont európai részlegének (RAND Europe) vezető szakelemzője azt mondta: évente 250 millió konténer halad át a világ kikötőin, ezeknek azonban kevesebb mint a 2 százalékát ellenőrzik akár közvetlen felnyitással, akár valamilyen átvilágító berendezéssel.

A szakértő szerint a következő években a konténerek válhatnak a terroristák által készített biológiai, vegyi vagy sugárzó fegyverek fő szállítóeszközévé. O’Brien szerint egy ilyen támadás elkövetése 2-5 éves távlatban valószínű; az áldozatok száma az alkalmazott fegyvertípustól függően néhány száztól több tízezerig terjedhet.

A konténerekkel nemcsak tömegpusztító fegyverek, de maguk a terroristák is bejuthatnak a célország belső területeire – hangzott el a konferencián.

James Coulson, a világ legnagyobb konténerlízing-cége, a GESeaco vezérigazgatója a londoni konferencián azt mondta: a megoldás az egyes konténerek felszerelése egyedi ellenőrző, illetve biztonsági eszközökkel, bár szavaiból kiderült, hogy tökéletes védelem ezen a területen sem létezik. Coulson szerint a két fő lehetséges védekezési terület a konténerajtók biztosítása, illetve olyan érzékelők beszerelése, amelyek jelzik, ha az adott konténerben tömegpusztító fegyverek vannak, vagy emberek tartózkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik