Belföld

Az innovatív gyártók többsége megegyezett a kormánnyal

A magyarországi gyógyszerpiac – forgalomban mérve – közel kétharmadát adó cégeket tömörítő Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete tagvállalatainak elsöprő többsége aláírta a kormányzattal kötendő szerződést.

Az innovatív gyártók azért vállalták a szerződésben meghatározott anyagi terheket, hogy helyreállhasson a gyártók, a betegek és a kormányzat közötti megingott bizalom és a gyógyszerpiaci béke.

Az innovatív gyógyszeripari cégek így segítséget nyújtanak az egészségügynek, hogy az elkövetkező két és fél évben tervezhetővé váljanak a folyamatok és garantáltan több pénz jusson a betegek gyógyszereinek támogatására.

Ennek megfelelően a jövőben nem lesz, és nem is lehet szükség arra, hogy ismét ad hoc megoldásokkal kelljen beavatkozni a piaci viszonyokba, illetve a megállapodotton túli gyártói befizetést kelljen foganatosítani. Örömmel emeljük ki továbbá, hogy a megkötött megállapodás egyik feltétele értelmében a magyar betegek számára a jövőben jobban hozzáférhetővé válnak a legújabb, legkorszerűbb készítmények.

Az egyesület és a tagok komoly várakozással tekintenek az átlátható és kiszámítható, hosszú távú szabályozói környezetről szóló tárgyalások elébe is, melynek a megállapodás értelmében most kell indulniuk. Bízunk benne – és részünkről mindent megteszünk ennek érdekében –, hogy Magyarországon is kialakuljon az EU normáinak maradéktalanul megfelelő és minden érintett fél számára kielégítő megoldás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik