Belföld

Felfelé módosította GDP-prognózisát az Ecostat

Míg májusban az Ecostat 3,4 százalékos GDP növekedést irányzott elő 2004-re, júniusi elemzésében ezt a prognózist 3,8 százalékra módosította.A költségvetési hiányt 4,8 százalékra becsülik.

Az Ecostat idén a nemzetközi konjunktúra pozitív hatása, az exportlehetőségek tartós bővülése és a rendelésállomány fokozódó növekedése alapján a teljesítmények tartós javulásával számol. Szerinte a bruttó hazai termék magas növekedési ütemét a nemzetközi környezet javulásával párhuzamosan az export tavalyinál gyorsabb növekedése, valamint a beruházások intenzív bővülése biztosítja. Az elemzés szerint az ipar bruttó termelésének növekedése továbbra is meghaladja a gazdasági növekedést, és szerkezete is kedvezően változik. Növekszik az építőipar és a mezőgazdaság teljesítménye, az idegenforgalmi bevételek emelkednek, egyenlege fokozatosan javul. 2004-ben a GDP növekedési üteme elérheti a 3,8 százalékot.

Az Ecostat előrejelzése szerint a költségvetési hiány pénzforgalmi egyenlege – némileg meghaladva a tervezettet – 1250 milliárd forint körüli lesz, míg az eredményszemléletű hiány várhatóan eléri az 1000 milliárd forintot. Az éves hiány mértékét 4,8 százalékosra becsülik.

Prognózis szerint a deficit az év végére a tavalyi 6,488 milliárd eurónál valamelyest mérsékeltebb, 6,2 milliárd euró lesz, amely a GDP 7,9 százaléka. 2005-ben a hiány csökken, összege 6 milliárd euró körül alakulhat és a GDP 6,9 százalékát jelenti.

Az év hátralévő részében a júniusi 11,5 százalékos irányadó kamatláb további csökkenésére számol a kutatóintézet, azaz az év végére 9,5 százalékra. 2005-ben az inflációs várakozások mérséklődnek, a monetáris politika szigora lazítható, így a következő év végére az irányadó kamat 8 százalékra csökkenhet.

2004 első négy hónapjában a fogyasztói árak 6,8 százalékkal emelkedtek, az előző évi 4,7 százalékos inflációval szemben. Az árnövekedés nagyrészt az adókulcsok változásának tudható be. 2004-ben 6,7 százalékos átlagos áremelkedésre számítanak, igazi kockázatot az olaj világpiaci ára jelent. 2005-re 5 százalék alatti fogyasztói árindexet prognosztizálnak. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik