Belföld

Eltemették Nagy Richárdot

Katonai tiszteletadás mellett temették el szerdán lakóhelyén, Zagyvarékason a 27 éves Nagy Richárd hadnagyot, a Magyar Honvédség hősi halottját, aki június 19-én Irakban a magyar katonai kontingens gépjárműoszlopát ért robbantásos támadásban hunyt el.

Eltemették az Irakban hősi halált halt Nagy Richárdot
Nagyon sokan – a közvetlen hozzátartozók, rokonok mellett katonabajtársak, közeli és távoli ismerősök – voltak ott a községi temetőben, hogy megadják a végtisztességet a tragikus sorsú fiatalembernek. A szertartáson megjelent a nemzet gyászát kifejezve Mádl Ferenc köztársasági elnök, az Országgyűlés képviseletében Szili Katalin parlamenti elnök, a kormány és a honvédelmi tárca nevében Juhász Ferenc miniszter.

Szabó Tamás dandártábornok, katolikus tábori püspök Istenhez való könyörgése után Juhász Ferenc búcsúzott a hősi halott katonától:  “A gyász csak ritkán országos, de most az, Nagy Richárd a mi hősi halottunk, egy országé, aki a köztársaságért áldozta fiatal életét” – jelentette ki Juhász Ferenc, hozzátéve, hogy “a Magyar Köztársaság érdekeit védi minden katona, aki fegyveres szolgálatot vállal az iraki nemzetközi koalícióban, a NATO- és EU-missziókban a Balkántól Afganisztánig, Ciprustól a Sínai-félszigetig”.

A hősi halált halt katona alakulata – a szolnoki 1. Könnyű Vegyes Ezred – nevében Keresztúri László ezredes, parancsnok vett búcsút Nagy Richárdtól. Mint mondta, Richárd olyan katona volt, akire ejtőernyős bajtársai rá merték bízni ernyőjük összehajtását, mert maximálisan bíztak tudásában, szakértelmében.

A búcsúbeszédek után a koporsón elhelyezett nemzeti színű zászlót Molnár Zsolt százados, az iraki kontingens századparancsnoka átadta Nagy Richárd édesanyjának. A koporsót a díszszázad sortüze közben, gyászzene kíséretében helyezték a sírba, amelyet ezután koszorúk, virágok sokasága borított el.

Egyperces néma főhajtással emlékeznek a hősi halált halt Nagy Richárdra a magyar katonák Irakban szerda délután, a temetéssel egy időben – mondta a szállító kontingens sajtótisztje az MTI-nek telefonon. A temetés kezdetével egy időben – helyi idő szerint 5 órakor – minden katona egyperces néma főhajtással fejezi ki tiszteletét, az éppen úton lévő konvoj tagjai pedig dudálással jelzik gyászukat.

Egyetlen katona sem jelezte, hogy a történtek miatt meg kívánná szakítani szolgálatát – mondta a sajtótiszt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik