Belföld

Brüsszelből túl ambiciózus a magyar program

Az Európai Bizottság véleményezte a magyar kormány májusban Brüsszelbe megküldött úgynevezett konvergenciaprogramját. Az értékelés szerint a kormány középtávú elképzelései a gazdaságról kissé túl derűlátóak. A pénzügyi tárca szerint nem megalapozott a bizottsági kritika.

Az Európai Bizottság csütörtökön megállapításokat tett közzé a tíz új tagállam középtávú költségvetési terveiről, és ajánlásokat tett annak a hat új tagországnak, köztük Magyarországnak, amelyek államháztartási deficitje 2003-ban meghaladta a maastrichti elvárásoknak megfelelő 3 százalékot.


A bizottság értékelése szerint a magyar konvergenciaprogram rövid távra vonatkozó növekedési feltételezései megalapozottnak tűnnek, a középtávúak azonban kissé túl derűlátóak.


Az államháztartási hiány lefaragásának ütemtervét illetően a bizottsági értékelés elismeri, hogy a kiadások – szerkezeti reformokkal alátámasztott – csökkentése kényelmesen ellensúlyozhatja az adóterhek általános mérsékléséből adódó bevételkieséseket.






A pézügyminiszterek júliusban döntenek
A bizottság mostani ajánlásai alapján a tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) július 5-én esedékes ülésén hagyja jóvá a konvergenciaprogramról adott értékelést. A tanács egyidejűleg maga is meg fogja állapítani a túl nagy deficit fennállását a szóban forgó országokban, és ajánlásokat tesz a felszámolására. Az Ecofin minősített többséggel módosíthatja, sőt akár el is utasíthatja a bizottság értékelését.

Az értékelés emelett több kockázati tényezőre is felhívja a figyelmet. Először is, az egész kiigazítási stratégia döntő mértékben azon múlik – vélekedik a bizottság, hogy vajon sikerül-e teljesíteni az idei deficitcsökkentési célt. Másodszor – írják, nem derül ki egyértelműen a programból, melyek lennének az ambiciózus kiadáscsökkentési intézkedések. Végül, a hiány csak 2008-ra csökkenne a GDP 3 százaléka alá, és akkor is csak kis mértékben; ezt a tervet viszont bármilyen kedvezőtlen makrogazdasági vagy költségvetési fejlemény meghiúsíthatja.


A bizottság szerint éppen ezért fontos, hogy Magyarország teljesítse az idei hiánycsökkentési célt, általában pedig minden alkalmat megragadjon a költségvetés-politikai kiigazítás felgyorsítására.


Brüsszelben megalapozottnak tartják a programnak azt az előrejelzését, amely szerint a belső államadósság a GDP 60 százalékához közeli 2004-es szintről 2008-ra 54 százalék körüli értékre csökken. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a népesség elöregedésével kapcsolatos kiadások miatt Magyarország költségvetési egyensúlyi problémákkal kerülhet szembe.


A pénzügyi tárca reagál – év közbeni módosítás is lehetséges


Az Európai Bizottság értékelése a Magyarország által benyújtott konvergencia-programról alapvetően összhangban áll a pénzügyi tárca értékelésével – mondta Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján. A bizottság a PM értékelése szerint nem kérdőjelezi meg a magyar kormány által kitűzött költségvetési hiánycsökkentés ütemét.


Kovács szerint ugyanakkor nem megalapozott az EU figyelmeztetése, hogy a költségvetési bevételi előrejelzések túl bizakodók, ugyanis a magyar kormány bízik a gazdasági növekedésben. Szerinte a deficitcél tartására a piac kényszeríti rá a pénzügyi vezetést, és ha szükséges, év közbeni módosításokat hajtanak végre a kiadásokban a célok tartása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik