Belföld

A vámügynökök szerint kevés a kínai áru

A vámügynökök úgy vélik, a vámeljárás szigorítása nagy kiesést okoz a büdzsének. A PM szerint viszont az alacsony árakból elenyésző vámbevétel származik - írja a Világgazdaság.

A Világgazdaság írása szerint a korábban Magyarországra érkező kínai áruk mennyiségnek már csak 20 százalékát kezelik a magyar vámosok, az áruk jelentős hányada ugyanis más uniós országban keres barátságosabb, könnyebb, rugalmasabb elbánást.


A vámkezelésben érintett cégek szerint szerint nemcsak nekik jelent ez komoly érvágást, hanem a költségvetésnek is, hiszen az így keletkező vámbevétel negyede más ország büdzséjét gazdagítja.

A vámügynökségek főként azt nehezményezik, hogy a hazai vámkezelő helyeken szerintük indokolatlan szigorral bánnak a kínaiakkal. Elfogadhatatlannak – és az uniós gyakorlattal ellentétesnek – tartják, hogy nálunk gyakran nem fogadja el a számlát a vámos, összehasonlító értékvizsgálattal állapítja meg az áru valós értékét.

A pénzügyi tárca főosztályvezeője, Beszteri Sára elmondta: a kínai kereskedelemből származó vámbevételek igen alacsonyak, ugyanis a számlákon nevetséges összegek szerepelnek. Példaként említette, hogy egy pár kínai cipő ára mindössze 21 forint.


Nem véletlenül ragaszkodnak tehát az összehasonlító árak alkalmazásához a vámkezelésnél, ami egyébként nem tilos az unióban sem. Más államok is élnek ezzel a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik