Belföld

Rémhírterjesztés miatt jelentik fel Demszkyt

Rémhírterjesztés miatt a jövő héten várhatóan feljelentést tesz Demszky Gábor ellen több magánszemély a fővárosi Fidesz-MKDSZ jogi segítségével, mert véleményük szerint a főpolgármester kárt okozott azzal, hogy június 11-én egy közleményben azt írta, tornádó erejű vihar várható Budapesten - közölte az ellenzéki képviselőcsoport vezetője, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Több civil megkeresés érkezett a frakcióhoz azzal a kéréssel, kérdéssel, hogy megtámadjuk-e Demszky Gábort a rémhírek terjesztése miatt (…). Azoknak, akik feljelentést fognak tenni, a Fidesz frakció jogi segítséget fog adni, (…) ez a feljelentés a jövő héten várható – mondta Kupper András a fővárosi közgyűlés csütörtöki ülése előtt újságíróknak.

Közlése szerint “tömegével fordultak elő olyan esetek”, hogy emiatt hajókirándulásokat mondtak le, éttermek ürültek ki, pénzintézetekből, adóhivatalból küldtek haza dolgozókat. A főpolgármester által jegyzett, említett közleményben az szerepelt, hogy “az előrejelzések szerint a mai napon ismét tornádó erejű vihar várható Budapesten”.

Kupper András közölte: az egyik napilapban kedden az SZDSZ kampányfelelőse azt mondta, hogy a tornádó ötlete nem egy meteorológus tévedéséből származott, hanem kampányötlet volt. “Ebből egyértelműen következik az, hogy itt mindenképpen a budapestiek megtévesztéséről, megvezetéséről, a szavazási hajlam befolyásolásáról van szó” – mondta.

A Népszabadságban Erdélyi Zsolt azt mondta, a tornádót nem ő találta ki, hanem (Demszky Gábor) “stábjából találta ki valaki”.

A fideszes politikus elmondta, a feljelentés hivatkozási alapja a Büntető törvénykönyv 270. paragrafusa. Eszerint “aki más előtt olyan, köznyugalom megzavarására alkalmas valótlan tényt állít, hogy közveszéllyel járó esemény bekövetkezése fenyeget, vétséget követ el” – idézte a jogszabályt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik