Belföld

Elnöki randevú – vízumkönnyítés?

A tengerentúli elnökválasztás közeledtén felértékelődő Amerika-barát magyar külpolitika jutalmaként közös kutatás-fejlesztési programot és vízumkönnyítést ígért George Bush.

George Bush amerikai elnök Medgyessy Péter magyar kormányfővel együtt nyilatkozott keddi fehér házi megbeszéléseik után a Fehér Ház Ovális Irodájában, és dicsérő szavakkal illette vendégét. „Értékelem azt az embert, aki tartja a szavát” – jelentette ki Bush. Erős vezetőnek és erős szövetségesnek nevezte a magyar miniszterelnököt, akinek határozott elképzelései vannak a szabadságról és a demokráciáról.


Az elnök megköszönte az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletéről első kézből kapott beszámolót. Medgyessy volt az első európai vezető, aki az új alkotmány elfogadását követően az Egyesült Államokba utazott. Bush kiemelte, hogy megvitatták a magyar gazdaság fejlődésének útjait. Úgy vélte, Medgyessynek jó tervei vannak arra, hogy a magyar munkaerő megfeleljen a XXI. század kihívásainak. 






A részvétel is fontos…

A miniszterelnök és az amerikai elnök megbeszélésén magyar részről jelen volt Kovács László külügyminiszter, Draskovics Tibor pénzügyminiszter, Simonyi András nagykövet, Csepeli György, az informatikai és hírközlési minisztérium politikai államtitkára, Vadai Ágnes országgyűlési képviselő és Akóts Klára kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó. Amerikai részről a találkozón részt vett Colin Powell külügyminiszter, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó, Herbert Walker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete, Andrew Card kabinetfőnök és Daniel Fried, a nemzetbiztonsági tanács európai főigazgatója.


Nyertes egyetemek


Áttekintették, hogyan lehetne elősegíteni a technológia átadását, az oktatási cserét. Bush felhívta a figyelmet arra, hogy nagyban a magyar döntésektől függ, mennyire lesz vonzó az ország az amerikai befektetők számára. Ebből a szempontból kiemelte a magyarországi stabilitást és jogállamiságot.


„Most tovább tudunk lépni, és olyan területeken tudunk haladást elérni, mint a technológiai együttműködés, a kutatás-fejlesztés vagy az egyetemek közötti kapcsolatok. A magyar–amerikai viszony a magyar EU-tagsággal új dimenziót kapott,” – mondta a magyar kormányfő, aki ennek kapcsán örömének adott hangot, amiért a brüsszeli csúcson hangsúlyosan esett szó a transzatlanti kapcsolatokról. Úgy vélte, Európa részéről őszinte szándék van arra, hogy az iraki probléma minél hamarabb rendeződjön.

Az elmúlt másfél évben hallatlanul sokat fejlődtek a magyar-amerikai politikai kapcsolatok, most itt az idő, hogy ezt átváltsuk, ha úgy tetszik, üzleti eredményekre – jelentette ki kedden Washingtonban az MTI-nek Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Rámutatott, hogy Bush elnöktől elhangzott az a kulcsfontosságú mondat: Magyarország kívánatos befektetési célpont, ahol stabil a gazdaság, és átlátható, világos szabályok uralkodnak. Ez Magyarország számára aranyat ér – véli a pénzügyminiszter -, mert világossá teszi az amerikai üzleti körök számára, hogy hazánk az amerikai politika megítélése szerint olyan ország, ahova érdemes amerikai cégeknek befektetniük. Az amerikai kormány azt persze nem fogja elintézni, mert nem is tudja, hogy a befektetők valóban jöjjenek, de ha van ilyen üzenet, és ha Magyarország jó feltételeket tud teremteni számukra, akkor még több cég fog jönni. 






Együtt a first ladyk

Jelentős figyelmet keltett egy másik, a kétoldalú kapcsolatok személyes jellegére is utaló találkozó, amelyen Simonyiné Peják Náda, a washingtoni magyar nagykövet felesége látta vendégül Laura Busht, Alma Powellt és Medgyessyné Csaplár Katalint. A first lady és a külügyminiszter felesége – a kormányfő feleségének társaságában – a nagyköveti rezidencián megtekintette a kortárs magyar képzőművészek által az épület díszítésére felajánlott festményeket és szobrokat. A Washington diplomáciai negyedében álló, patinás épületet a magyar állam tavaly vásárolta John Edwards szenátortól, aki most az alelnökjelöltség egyik fő várományosa a demokrata elnökjelölt, John Kerry oldalán.


Maradnak Irakban a magyar katonák

Az Irakban elesett magyar katonáról szólva Bush nagyra értékelte a magyar áldozatvállalást, és a legmélyebb részvétét fejezte ki az elesett katona hozzátartozóinak. Hangsúlyozta, hogy a feladatot Irakban el fogják végezni. Ezzel kapcsolatban Medgyessy kijelentette, hogy a magyar katonák Irakban maradnak mandátumuk lejártáig. A további részvételt firtató kérdéssel kapcsolatban elmondta: mindketten üdvözölték az ENSZ Biztonsági Tanácsának Irakra vonatkozó határozatát és azt, hogy fokozatosan az irakiak veszik kezükbe az ország irányítását. A további részvételről e folyamat alakulásának fényében születik döntés.

Az amerikai elnök a tárgyalások során és a sajtó előtt is maga hozta szóba a vízumkérdést. Megköszönte, hogy ennek kapcsán Medgyessy egyenesen fogalmazta meg elvárásait. Amerikai részről értik, hogy a kialakult helyzet gondot okoz a magyaroknak. Az Egyesült Államok is nyitott kíván maradni a turisták, üzletemberek és diákok előtt, és Bush megígérte: kormánya megvizsgálja, milyen lépéseket lehet tenni a könnyítés érdekében. Medgyessy Péter a Fehér Ház kertjében a magyar sajtó képviselőinek nyilatkozva megerősítette: ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok már elnöki szinten foglalkozik a vízumkérdéssel. Hozzátette: Magyarország EU-tag és biztonságos ország, joggal várhatja el, hogy könnyítsenek a vízum megadásán, számolják fel a bürokratikus akadályokat, és belátható időn belül szüntessék meg a vízumkötelezettséget.

Tovább, tovább, tovább…


A magyar kormányfő szerdán, helyi idő szerint délután találkozik Tommy Thompson amerikai egészségügyi miniszterrel. A megbeszélésen többek között részt vesznek az amerikai egészségügyi kutatás, az egészségbiztosítási szolgáltató rendszerek, valamint a közegészség- és járványügyek illetékesei, Lester Crawford, az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal vezetője, Andrew von Eschenbach, az amerikai Országos Rákkutató Intézet igazgatója. Medgyessy Péter a magyar egészségügyi reformhoz szeretné felhasználni az amerikai tapasztalatokat is, egyebek közt az irányított betegellátásban és a megelőzési programokban, s amerikai beruházásokra is számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik