Belföld

A Barclay fivéreké lett a Telegraph-csoport

Hosszú hónapokig tartó csatározás után elkelt az egyik legnagyobb brit sajtócsoport, a Telegraph Group, amelynek volt tulajdonosa ellen pénzügyi visszaélések címén folyik vizsgálat.

A lapportfolió, amelynek legfőbb tagja a The Daily Telegraph és a The Sunday Telegraph, a két legnagyobb konzervatív brit napi-, illetve vasárnapi lap, valamint a The Spectator magazin, eddig a brit-amerikai-kanadai Hollinger International tulajdonában volt. A kiadói csoport azonban – miután egykori elnöke, Lord Conrad Black ellen súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel – tavaly novemberben piacra dobta a brit érdekeltséget.

A hétfőre virradóra New Yorkban megszületett egyezség értelmében a Telegraph-csoport a brit pénzarisztokrácia felső néhány százas klubjának legsajátosabb családi vállalkozása, a Barclay fivérek kezébe kerül, adósságátvállalással együtt 729,5 millió fontért (270 milliárd forint).

Ez a legnagyobb összeg, amelyet brit lapcsoportért valaha kifizettek.

Sir David és Sir Frederick Barclay a világtól visszahúzódó, milliárdos testvérpár; a közfigyelmet olyannyira kerülik, hogy idejük jelentős részét a Csatorna-szigetek legkisebbikén töltik, megközelíthetetlen elzárkózásban. Tulajdonukban van egyebek mellett a londoni Ritz hotel, a Littlewoods katalógusáruház-csoport, valamint a The Scotsman és a The Business című kiadványokat gondozó kiadói csoport.

A Telegraph a legpatinásabb és a legnagyobb példányszámú jobboldali lapcsoport Nagy-Britanniában; hagyományos célközönsége a széles brit középosztály mérsékelt konzervatív választói rétege.

Az ügylet sajátossága, hogy a Barclay fivérek a kormányzó baloldali Munkáspárthoz kötődnek, bár londoni kommentárok szerint nem valószínű, hogy beavatkoznának a szerkesztés irányvonalába.

A brit Konzervatív Párthoz kötődő Lord Black már januárban – a vele akkor már perben álló Hollinger megkerülésével – maga is egyezségre jutott a Barclay fivérekkel a Telegraph-lapok eladásáról, a kiadói csoport azonban a tranzakciót akkor bírósági úton megtorpedózta.

Most a tory főrend közölte, hogy jogi úton megtámadja a Hollinger által elért egyezséget, mert szerinte azzal “a részvényesek nem járnak jól”.

Lord Blacknek továbbra is 72 százaléknyi szavazati részesedése van a Hollingerben, a cég nyilatkozata szerint azonban ennek ellenére nem szükséges a hozzájárulása valamely érdekeltség eladásához.

Lord Black ellen, akit tavaly novemberben távolítottak el a cég éléről, a Hollinger 1,25 milliárd fontos kártérítési pert indított, azon a címen, hogy a volt vállalatvezető a csoportot “fejőstehénnek nézte”, és jogtalan módon vett fel jelentős pénzeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik