Belföld

Az Alitalia megkapja a mentőöv-hitelét

Kedden az olasz kormány jóváhagyta a régóta várt áthidaló hitelt az Alitalia légitársaság számára. A hitelösszeget egyelőre nem közölték.

Az olasz minisztertanács kedden vitatta meg az Alitalia rövid-és középtávú távú túlélését garantáló pénzügyi tervet, és hagyott jóvá áthidaló hitelt a súlyosan eladósodott és veszteséges Alitalia légitársaságnak. Az összeg nagyságát korábbi olasz sajtóértesülések 400 millió euróban adták meg.

Az Európai Bizottság már korábban közölte, hogy a légitársaságnak nyújtott minden kormányzati segítséget megvizsgál, hogy az nem sérti-e az Európai Unió állami támogatást tiltó rendelkezéseit. EU illetékesek szerint az olasz légitársaság legfeljebb csak 12 hónapon belül visszafizetendő áthidaló hitelt kaphat.

A hitelnyújtás tervéről május végén láttak napvilágot az első hírek, és már akkor nemzetközi vihart kavartak: az európai olcsó légitársaságok perelni akarják az Alitaliát, a véleményük szerint egyértelmű állami támogatást jelentő hitelért. A fapadosok európai szövetségének (ELFAA) elnöke szerint az Alitalia nyilvánvalóan nem képes állni a repülési ipar erős versenyét.

A 62,4 százalékban még mindig állami kézben levő olasz légitársaság adó utáni vesztesége csaknem 520 millió euróra nőtt a 2003-as üzleti évben az előző évi 93 millió euróról. A társaság üzemi vesztesége 379,5 millió euró lett tavaly, egy év alatt mintegy 260 millió euróval növekedett. Forgalma 9 százalékkal, 4,32 milliárd euróra esett 2003-ban.

Az Alitalia árfolyama hétfőn 0,221 eurón stagnált a milánói értéktőzsdén, a pénteki, 0,220 eurós záró után. Hétfőn 14,58 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején – eddig 0,28-0,20 euró között alakult -, és 0,64 százalékkal drágább, mint egy éve.

Az áthidaló hitel várható bejelentése miatt kedden már korábban felfüggesztették az Alitalia részvényeinek jegyzését a milánói tőzsdén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik