Belföld

Széchenyi Kártya: júliustól a takarékszövetkezeteknél is

Széchenyi Kártya július 1-jétől elérhetővé válik a hétszáz takarékszövetkezeti pénztár fiókjában is - erről állapodott meg kedden Csicsáky Péter, a Takarékbank vezérigazgatója és Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke.

A kártya bevezetése csak az együttműködés első lépése, a jövőben a többi, kis és közepes vállalkozók támogatására szolgáló programba is bekapcsolódnak a takarékszövetkezetek. 

A megállapodással lehetőség nyílik arra, hogy a takarékszövetkezetek növeljék vállalkozói ügyfeleik számát: jelenleg a takarékok közel 300 ezer vállalkozói számlát vezetnek, s a számukra nyújtott hitelállomány tavaly év végén elérte a 123 milliárd forintot. A kártyákat a takarékszövetkezetek csúcsbankja, a Takarékbank bocsátja ki, mint ahogyan a jelenleg forgalomban lévő 150 ezer takarékszövetkezti kártyát is – mondta Csicsáky Péter.

“Nehéz tíz év előtt állnak a magyarországi kis és közepes vállalkozások” – mondta Demján Sándor, hozzátéve: ők, illetve a vidék lehet az uniós verseny vesztese, ha nem születik megoldás versenyképességük növelésére. 

A kis és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére kidolgozott Széchenyi Kártyát napjainkig 24 189-en igényelték, közülük eddig 16 700-an vették át – mondta Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója. 1600 kártyaigénylés éppen elbírálás alatt van, az igénylések mintegy 20 százalékát utasítják el a bankok.

A kártyákra eddig több, mint 50 milliárd forint hitelt nyújtottak, egy kártyabirtokos átlagosan 3,8-3,9 millió forint hitelt vett fel. A kártyát eddig három kereskedelmi bank, az OTP Bank, az Erste Bank és a Magyar Külkereskedelmi Bank bocsátotta ki összesen 440 fiókjában.

A kártyához 3 százalékos állami kamattámogatás jár. Jelenleg 500 ezer, 1 millió, 2 millió, 3 millió, 4, illetve 5 millió forintos hitelkeretet biztosító kártya igényelhető, július elsejétől bevezetik a 10 millió forintos kártyát is – mondta Krisán László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik