Belföld

Csökkentené a kormány a művészmozik támogatását

A kormány takarékossági intézkedései miatt valószínűleg csökken a művészmozik költségvetési támogatása - mondta a kulturális minisztérium helyettes államtitkára kedden Budapesten.

Kormánydöntés még nem született, de a tervek szerint a művészmozik pályázati támogatására rendelkezésre álló 175 millió forintos keretből 80 millió forintot zárolnak. A megmaradó 95 millió forint rendkívül kevés az artmozik fejlesztésére – közölte Schneider Márta az Országgyűlés kulturális bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy folyik a filmtörvény végrehajtása. A Nemzeti Filmiroda felállításában ugyan némi csúszás volt, de az intézménynek már van kinevezett igazgatója, Taba Miklós személyében. Az iroda működését szabályozó rendelet is megjelent, és folyamatban van a Wesselényi utcai székhely kialakítása is – közölte a helyettes államtitkár. Schneider Márta elmondta: még módosítani kell a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) alapító okiratát. A törvény szerint július 1-jéig kell elfogadni az alapító okirat módosítását, az előterjesztés tárcaközi, közigazgatási egyeztetésen van.

Az MMK támogatási szabályzatát is a kulturális miniszternek kell elfogadnia, ez a dokumentum még az alapítványnál van. Egy szakmai fórumon már megtárgyalták, Hiller István várhatóan szeptemberben írja alá – közölte a helyettes államtitkár. Az MMK előtt másfél éves munka áll ahhoz, hogy a magyar filmgyártás valóban bekapcsolódjon az európai körforgásba – mondta Grunwalsky Ferenc, a Magyar Mozgókép Közalapítvány elnöke

A filmes portfólió privatizációja kapcsán miniszteri rendeletre vár az ÁPV Rt., amely szabályozza a nemzeti filmvagyonnal való eljárást – mondta Vásárhelyi István, a társaság elnökhelyettese. Az ÁPV Rt. idei üzleti terve szerint dönteni kell a társaság tulajdonában lévő filmstúdiók magánosításáról -közölte.

A privatizáció egyik lehetséges módja, hogy az MKK szakmai irányítása mellett történik a magánosítás, ami a filmes szakma számára jelent lehetőséget. A másik megoldás a hat társaság nyilvános pályázaton való értékesítése – mondta Vásárhelyi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik