Belföld

Bőrüléses fapados – indul a Wizz Air

Csütörtöktől a Wizz Air Budapestről is elindítja járatait. Az első járat Athénbe szállítja az utasokat, de közvetlenül lehet repülni Londonba, Párizsba, Prágába, Rómába és Barcelonába is.

Lengyelország után Magyarországról, Budapestről is elindítja járatait a Wizz Air diszkont légitársaság – közölte Váradi József, a légitársaság vezérigazgatója kedden, a társaság ferihegyi sajtótájékoztatóján.

A társaság június 24-én, csütörtöktől naponta indít járatokat Londonba, a többnyire diszkont-társaságok által használt Luton repülőtérre. Hetente négy Wizz Air gép repül Párizsba (Beauvais repülőtérre), Prágába és Rómába (a Ciampino repülőtérre), míg Athénba és Barcelonába (Girona repülőtérre) három-három járat indul hetente.

Július 15-től további járatbővítésekre kerül sor, valamint új célállomások, Brüsszel és Stockholm  is elérhetővé válik budapesti indulással. Ennek megfelelően július közepétől már heti  11 londoni gépet indít a társaság, és naponta repülnek majd Rómába, Párizsba és Barcelonába is.


Váradi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a diszkont légitársaság költségstruktúrája közel egyharmada a hagyományos légitársaságokénak, így az árak is jóval alacsonyabbak. Az átlagárak 50 euróra tehetők (12500 forint) egy útra vonatkozólag, a járulékos költségek nélkül. Minél korábban foglalja le valaki a jegyét, annál kedvezőbb tarifára számíthat – tette hozzá a vezérigazgató.

Váradi József a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy a Budapest-Katowice járatot eltörölték, miután a kevés érdeklődő miatt nem lett volna gazdaságos az üzemeltetése. Az erre az útvonalra korábban jegyet foglaló közönséget kompenzálják (vagy visszafizetik a foglalásukat vagy más úticélt választhatnak tetszőleges időpontban). Ebből adódóan nem származik számottevő extra költsége vagy vesztesége a cégnek – tette hozzá a vezérigazgató. A társaság egyébként a május 19-i lengyelországi indulás óta eltelt szűk hónap alatt közel 20 ezer utast szállított és mintegy 100 ezer jegyet adott el. Eddig 174 Wizz Air járat szállt fel, 80 százalékos menetrendszerinti pontossággal és 100 százalékos üzemelési megbízhatósággal (technikai okok miatt eddig nem volt példa késésre).

A Wizz Air kezdeti, magánbefektetők által végrehajtott hétmillió eurós tőkeemelését követően további 40 millió eurós tőkeemelésről kötött megállapodást az Indigo Partners Befektetési Alappal. Ebből 20 millió eurós emelést az Indigo hajt végre.

A Wizz Air egyébként Airbus A320-as típusú gépeekkel repül, miután a menedzsment ezt tartja a legalacsonyabb költségek mellett üzemeltethető, legkorszerűbb repülőgéptípusnak. A markáns rózsaszín, pink és lila színekben pompázó gépek belül szürke bőrülésesek, 180 férőhelyesek. Étel-ital a repülőjegy árában nem foglaltatik, de saját költségen kisebb rágcsálnivalók kaphatók. Az alkoholmentes italok egységesen 2 euróért, a sörök-borok 3-4 euróért fogyaszthatók, ezen kívül kávé, tea, csokik, sütik szerepelnek az étlapon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik