Belföld

Románia – ellenzéki és magyar siker

Bukarestben, Kolozsvárt és több nagyvárosban is az ellenzék győzelmét hozták a romániai helyhatósági választások. Az RMDSZ a vártnál jobban szerepelt Erdélyben, így több stratégiai várost magyarok irányítanak.

A helyhatósági választások második fordulójának hivatalos eredményeit valószínűleg kedden közlik, de az exit-poll felmérések alapján annyi bizonyos, hogy bár vidéki támogatottságának köszönhetően összességében a kormánypárt maradt többségben, Kolozsvárt és Bukarestben egyaránt ellenzéki győzelem született – írja a transindex.ro romániai internetes
Románia – ellenzéki és magyar siker 1

Emil Boc, Funar utóda

lap. Az újság értesülése szerint a PNL-PD szövetségnek Emil Boc kolozsvári funkciója mellett öt fővárosi kerületi polgármesteri tisztséget sikerült elnyernie.


Az előzetes eredmények a moldvai Szucsavában, az erdélyi Brassóban, Zilahon, Besztercén és Nagyváradon is a liberális-demokrata ellenzék győzelmét mutatják. A mérések szerint a két ellenzéki párt tradicionális szavazórétegét, a választók 45 évnél fiatalabb, tanultabb és dinamikusabb szegmensét mozgósította a fővárosban. A választásokat egyébként a lakosság közönye kísérte: a részvételi arány az ötven százalékot sem érte el, de például Bukarestben a választásra jogosultak alig több mint 31 százaléka adta le voksát.





Nemzetközi megfigyelők

A választásokat belföldi civil szervezetek több száz megfigyelője és az Európai Néppárt Orbán Viktor vezette vizsgálóbizottsága is figyelemmel követte a helyszínen. A bizottság Bukaresten kívül három erdélyi nagyvárosban tájékozódott a román demokrácia állapotáról, majd ennek eredményeként Orbán Viktor azt a javaslatot fogalmazta meg, hogy a decemberi parlamenti választásokig állandó jelleggel működő megfigyelő testületet hozzanak létre. A bizottság egyébként azt követően alakult meg, hogy a román hatóságok vitatható módon, nem sokkal a helyhatósági választások előtt olyan jogszabályt fogadtak el, amely a kisebbségi szervezetek számára hátrányos indulási feltételeket rögzített. Ennek következtében az RMDSZ ellenzékeként jelentkező Magyar Polgári Szövetség választási részvétele is meghiúsult.

Bukarest az ellenzéké

 

Bukarestben már az első forduló az ellenzék komoly sikerét hozta: a főpolgármesteri tisztséget ugyanis a kormánypárti jelölt, Geoana külügyminiszter két hete elveszítette. A most hétvégén lezajlott második forduló újabb csapást mért a Szociáldemokrata Pártra: a hat fővárosi kerületből négyben fölényes győzelmet aratott az ellenzék.

Vasárnap este a kormánypárt üres kampányszékhelyét mutatta hosszú percekig a televízió, majd néhány kabinettag kíséretében megjelent a miniszterelnök, aki rövid beszédében korrektnek minősítette a választások lebonyolítását, és megköszönte pártja szavazóinak, hogy sok száz jelöltet juttattak polgármesteri székbe. Adrian Nastase Hozzátette: pártja levonja a tanulságokat a választóktól kapott figyelmeztetésből, és folytatja mindazt, ami jó volt négyéves munkájában. Elismerte, hogy a jövőben jobban oda kell figyelni a emberek gondjaira, panaszaira.

A vártnál jobb magyar eredmény Erdélyben

Az első fordulóban szerzett 148 polgármesteri szék mellé újabb harminchetet szerzett a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), összesen 185-öt. A romániai magyarok szervezetének jelöltje lett a befutó többek között Sepsiszentgyörgyön, Székelykeresztúron, a román többségű Szatmárnémetiben, Margittán és Szászrégenben, valamint Nagykárolyban. Markó Béla, az RMDSZ elnöke a magyarság bizalmi szavazásaként értékelte a sikert, kiemelve, hogy a szervezet sokkal erősebb lett az önkormányzatokban, mint az előző ciklusban.





41-gyel több RMDSZ-es polgármester

Az idei helyhatósági választáson 41-gyel több polgármesteri tisztséget nyert el az RMDSZ, mint 2000-ben. Akkor a két fordulóban összesen 148 jelöltje volt sikeres a szövetségnek, idén 189. Árnyalja az összképet, hogy az ország közigazgatási beosztása is változott: összesen 232 polgármesteri hivatallal rendelkező településsel van több jelenleg, mint négy évvel ezelőtt, azóta ugyanis országszerte 165 község és 67 város létesült.

Kiemelt figyelem övezte Kolozsvárt, ahol Emil Boc, a román demokrata-liberális ellenzéki szövetség jelöltje futott be nyertesként, legyőzve az RMDSZ által is támogatott kormánypárti jelöltet, Ioan Rust. Elemzők szerint jelképes ereje is van az ellenzék kolozsvári sikerének, hiszen Emil Boc a kormánypárt erős emberét győzte le, aki a kampányhajrában még belügyminiszterségéről is lemondott, hogy minél meggyőzőbb legyen.

A kolozsvári eredményt kommentálva Markó Béla, az RMDSZ elnöke nagyra értékelte, hogy Ioan Rus nyíltan vállalta a magyarokkal való együttműködést. Reméli, hogy legyőzője Emil Boc a választási kampányban használt retorikáját nem folytatja, és az ellenzéki pártszövetség, amelynek színeiben nyert, rá fog kényszerülni a magyarokkal való együttműködésre. Kolozsváron most a román többség döntött, de a magyarok nélkül Funart nem lehetett volna leváltani – mondta Markó Béla.

Jóllehet Kónya-Hamar Sándor, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint Boc győzelme a korábbi magyarellenes polgármester, Gheorghe Funar politikai túlélését jelenti, a leendő polgármester első nyilatkozatai a korábbinál barátibb együttműködés reményére adnak alapot. Emil Boc kijelentette: polgármesterként jó kapcsolatokra törekszik a romániai magyarokkal, etnikai hovatartozástól függetlenül mindenki városvezetője kíván lenni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik