Belföld

A német bankszövetség nem lát okot kamatemelésre

A német bankszövetség (BDB) nem lát okot arra, hogy az eurózónában tapasztalható gyorsuló árdrágulásra való tekintettel az Európai Központi Bank kamatot emeljen.

Amennyiben a nyersolaj hordónkénti ára a következő hónapokban a 30 dollár feletti áron stabilizálódik, a 12 tagú euróövezetben a fogyasztói árindex az idén enyhén haladhatja csak meg az EKB által előírt 2 százalékos szintet – olvasható az EKB június havi jelentésében, amelyben hangsúlyozzák: nincs ok sürgős kamatváltoztatásra.

A jelenlegi kapacitásfelesleg és a gyenge hazai kereslet körülményei közepette a vállalatok áremelési lehetőségének erős a korlátja és a bérek növekedése oldaláról kiinduló inflációs nyomás, vagyis az ár-bér spirál beindulásának kockázata is kisebb, mint volt az 1970-es évek olajválsága idején.

A BDB véleménye szerint az EKB-nak még abban esetben sem kell az amerikai Federal Reserve példáját követnie, ha az – mint várható – még e hónapban emeli az irányadó kamatot.

Ami a német gazdaságot illeti, a BDB megerősítette a GDP idei 1,5 százalékos növekedéséről szóló prognózisát, ami azonos a kormány előrejelzésével. A BDB óva int az túlzott derűlátástól, mivel a létszámleépítések még nem zárultak le, és a hazai fogyasztás élénkülésére nem lehet számítani. A világgazdasági növekedése is veszthet lendületéből az év második felében – jegyzik meg a jelentésben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik