Belföld

Meleg katonákat bocsátottak el Irakban

Az erősödő amerikai katonai jelenléttel párhuzamosan Irakban az elmúlt évben 770 embert szereltek le homoszexualitásukra hivatkozva.

A „ne kérdezd és ne válaszolj” amerikai irányelv lényege, hogy a melegek csak azzal a feltétellel lehetnek tagjai az amerikai hadseregnek, ha titokban tartják szexuális irányultságukat és nem létesítenek homoszexuális kapcsolatot a hadsereg berkein belül. Ennek szellemében 770 Irakban szolgáló hazafit, köztük nyelvészt, nukleáris szakértőt és más specialistát szereltek le az elmúlt évben. Egy hétfőn napvilágot látott tanulmányból azonban kiderül, hogy ez a szám jóval kevesebb, mint ahány hasonló esetet Afganisztánban regisztráltak, akkor ugyanis 1227 katonának kellett „vennie a kalapját”.
Az említett irányelv 1994-es megfogalmazása óta egyébként közel 10 ezer meleg katona jutott hasonló sorsa, a tanulmányban részletesebben vizsgált elmúlt hét évre vonatkozóan kiderül, hogy az ez okból elbocsátottak jóval több mint a fele, 71 százaléka férfi.

A tengeren túlon egyébként még mindig sokan ellenzik a melegek jogát a katonáskodáshoz, az egyik ilyen csoportosulás vezetője, Elaine Donnelly például úgy nyilatkozott „ nincs hiány amerikai katonából, ezért nincs szükség azokra, akik melegként azonosítják magukat”. Az Egyesült Államok jelenleg másfélmillió katonával rendelkezik, és további egymillió a behívásra „váró” tartalékosok száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik