Belföld

Megszületett az európai alkotmány

Megszületett az Európai Unió alkotmányos szerződése. Az alkotmányt a tagállamok kormányfői hosszas alkufolyamat után pénteken este fogadták el.

Magyarország elégedett lehet az EU első alkotmányos szerződéséről a kormányközi konferencia (IGC) csúcsszintű fordulóján pénteken este létrejött megállapodással – jelentette ki az ülés után Medgyessy Péter miniszterelnök.

Az alkotmányos szerződés megszületése európai siker, s ennek részeként Magyarország sikere is. Bebizonyosodott, hogy 25 ország képes együttműködni és közös megoldásokat találni – mondta a miniszterelnök.

A pápa bírálta az alkotmányt

Bíráltaugyanakkor az Európai Unió pénteken elfogadott alkotmányát II. János Pál pápa, mert abból kimaradt a konkrét utalás a kontinens keresztény gyökereire. A szentatya úrangyala imádságában köszönetet mondott hazájának, Lengyelországnak, amely harcolt azért, hogy ezen értékek bekerüljenek a dokumentumba.

Nincs még elnök

Hosszú és intenzív viták után sem tudtak egyetértésre jutni az államfők a csúcs másik legfontosabb napirendi pontjáról, az Európai Bizottság következő elnökének a kijelöléséről. Úgy döntöttek ezért, hogy erről az elkövetkező hetekben – de mindenképpen még az új Európai Parlament július 21-én esedékes megalakulása előtt elhatározásra kell jutniuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik