Belföld

Újabb lefejezéssel fenyeget az al-Kaida

Egy Irakban elrabolt dél-koreai túsz lefejezésével fenyegette meg az al-Kaida a szöuli vezetőket, ha nem vonják vissza azon kejelentésüket, hogy 3000 fős csapattal erősítik meg iraki jelenlétüket.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió hétfő hajnalban mutatta be azt a videofelvételt, amelyen a halálra ítélt koreai férfi könyörög azért, hogy országa fogadja el a terroristák követelését: “Koreai katonák! Kérlek titeket, menjetek el! Nem akarok meghalni. Fontos az életem” – mondja el a videofelvételen a koreai Kim Szun Il.

Még tíz túszt tartanak fogva

A 33 éves tolmács, Kim Szun Il cége a Gana General Trading az amerikai csapatoknak szállított hadifelszerelést. Szun Il munkaadója tárgyalt a férfi szabadon bocsátásáról, majd elárulta, hogy a terroristák további tíz túszt tartanak fogva, köztük egy európai újságírót és a Halliburton amerikai vállalat alkalmazottját.

Emberrablásra és merényletre specializálódott a szervezet

A felvétel alapján kiderült, hogy az emberrablásért a Dzamat al-Távid és Dzsihád szervezet tehető felelőssé, amelyeket Abu Muszab al-Zarkavi, az al-Kaida iraki irányítója vezet. A múlt hónapban ugyanez a csoport fejezte le Nick Berg amerikai túszt, és hajtott végre számos támadást köztük a az Iraki Kormányzótanács vezetője elleni sikeres merényletet.

Dél-Korea nem enged a terroristáknak

Choi Jung-dzsin külügyminiszter-helyettes bejelentette, hogy bár mindent megtesznek a túsz kiszabadításáért, nem engednek a terroristák követeléseinek, és a 3000 katona útnak fog indulni Irakba. Jelenleg Dél-Korea 660 fős egységgel képviselteti magát a koalícióban, amely mérnöki és egészségügyi feladatokat lát el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik